Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

    Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

    Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

  • Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

    Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

    Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

  • Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

    Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

    Ovenschotel zuurkool gehakt spek appel creme fraiche en mosterdpuree

Deze ovenschotel met zuurkool, kleine blokjes appel, rundergehakt, spekjes en creme fraiche is heerlijk. De crème fraîche zorgt voor een heerlijke romige zuurkool. Ik hou zelf niet van die hele zure zuurkool dus heb ik er wat honing door gedaan. Wil je liever een zure zuurkool laat de honing dan weg.
Je kunt de ovenschotel een dag tevoren maken en de volgende dag in de oven lekker goudruin bakken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
Zuurkool
1 flinke eetlepel (room)boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
500 gram (verse) zuurkool
1 appel (liefst goudreinet of elstar) in kleine blokjes
Aantal geplette jeneverbessen naar smaak
2 theelepels gedroogde tijm
1 laurierblad
½ eetlepel vloeibare honing
Versgemalen zwarte peper
½ dl water of appelsap
100 ml crème fraîche

Gehakt
1 eetlepel zonnebloemolie
100 gram magere spekreepjes
350 gram rundergehakt
½ eetlepel tomatenpuree
Peper, zout
2 theelepels paprikapoeder

Aardappelpuree
750 gram kruimige aardappelen
Zout, peper
2 dl (warme) melk
25 gram roomboter
1 eetlepel (pittige) mosterd
Zout, peper

Plm. 75 gram belegen geraspte kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
2 pannen (zuurkool en aardappelen)
koekenpan
ovenschaal
pureestamper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zuurkool:
Verhit de boter in een pan en bak hierin de uisnippers lichtbruin. Voeg de appelblokjes toe en bak die heel even mee.
Doe nu de zuurkool, laurierblad, jeneverbessen, peper en tijm bij de zuurkool.
Voeg wat water of appelsap (nog lekkerder !) toe en breng de zuurkool aan de kook. Kook de zuurkool zonder deksel plm. 10 tot 15 minuten beetgaar. Roer de zuurkool af en toe om en let op dat de zuurkool niet verbrandt. Het vocht in de zuurkool moet nu bijna allemaal verdwenen zijn. Is dat niet het geval dan even in een vergiet afgieten.
Roer de crème fraîche door de zuurkool.
Doe de zuurkool onderin de ovenschaal.

Gehakt:
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de spekjes lichtbruin.
Voeg het gehakt toe, bak het gehakt rul en lichtbruin.
Bak de tomatenpuree plm. 2 minuten mee.
Maak het gehakt op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Verdeel het gehakt over de zuurkool in de ovenschaal.

Aardappelpuree:
Kook de aardappels gaar in water met zout. Giet de aardappels af en zet ze nog even terug op de warmtebron tot ze mooi droog zijn.
Voeg de melk, boter en mosterd bij de aardappelen en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper. Maak de aardappelpuree op smaak met peper en zout.
Verdeel de aardappelpuree over het gehaktmengsel.
Strooi de geraspte kaas over de puree.

Bak de zuurkoolschotel in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven in plm. 20 tot 25 minuten goudbruin..

Serveertip

In plaats van blokjes appel zijn stukjes ananas of gewelde rozijnen door de zuurkool ook heel lekker

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten