Älplermagronen

  • Zwitsers, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 30-01-2020
  • Älplermagronen

    Älplermagronen

    Älplermagronen

Älplermagronen, ook wel Alpenmacaroni is een traditioneel eenpansgerecht uit de Zwitserse Alpen. Pas na de aanleg van de Gotthardtunnel deden pasta en vooral macaroni hun intrede in de Zwitserse bergen. Deze deegwaren werden meegebracht door de Italiaanse arbeiders die destijds aan de tunnel werkten. Bij de lokale inwoners won pasta al snel aan populariteit, vanwege het lichte gewicht en de hoge voedingswaarde. De pasta werd aangevuld met aardappels, gekruid met uien en verfijnd met spekblokjes, room en kaas. Met die combinatie vormt Älplermagronen een stevige maaltijd die eenvoudig kan worden bereid. Afhankelijk van de regio in Zwitserland worden er nog andere ingrediënten toegevoegd.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
6 aardappelen
400 gram Magronen. Kun je deze nergens vinden? Gebruik dan penne of macaroni.
2 uien
1 teen knoflook
300 gram spekblokjes
350 gram geraspte Zwitserse Alpenkaas, bijvoorbeeld Gruyère
400 ml slagroom
Zout en peper naar smaak
Nootmuskaat
1 liter groentebouillon
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2116,03 kcal
Koolhydraten 138,91 g
Eiwitten 74,54 g
Vetten 132,50 g

Bereidingswijze

- Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes.
- Breng ondertussen de bouillon aan de kook. Voeg de aardappelen en pasta toe en kook deze samen gaar. Zijn de aardappelblokjes veel groter dan de pasta? Voeg deze dan eerst toe en later pas de magronen.

- Terwijl de pasta en aardappelen koken, snijd je een ui in halve ringen. Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin de spekjes. Je hebt geen boter of olie nodig. Als de spekjes knapperig beginnen te worden, voeg je de ui en knoflook toe. Bak tot deze glazig zijn en zet apart.

- Controleer of de pasta en aardappelblokjes gaar zijn en giet deze af. Roer het mengsel van ui, knoflook en spekjes er doorheen, evenals 100 gram van de kaas. Doe het geheel in een ovenschaal. Meng zout, peper en nootmuskaat door de room en verdeel dit over de ovenschaal. Strooi de rest van de kaas er overheen en zet het geheel 15 tot 20 minuten in de oven op 200 °C. De Älplermagronen zijn klaar als de kaas gesmolten is en een mooi bruin korstje heeft gekregen.


Bron

winterbergsport

Serveertip

- je kunt er ook voor kiezen om de Älplermagronen in de pan te bereiden. In dat geval giet je bij stap drie de pasta en aardappelblokjes af als deze gaar zijn. Zet de pan terug op het vuur en voeg kaas, room, zout, peper en nootmuskaat toe. Zet het vuur hoog en laat alles indikken. Voeg daarna het mengsel van ui, spekjes en knoflook toe.
-Traditioneel serveert men de Älplermagronen in Zwitserland met appelmoes, maar een friszure salade smaakt er ook erg lekker bij.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten