Pompernikkelbrood

  • Duits, Brood
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 28-01-2020
  • Pompernikkelbrood

    Pompernikkelbrood

    Pompernikkelbrood

Duits recept om origineel pompernikkelbrood te bakken 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
700 g zuurdesem gemaakt van fijn roggemeel ( recept om zelf zuurdesem te bereiden op de site)
200 g roggekorrels (heel)
200 ml water
350 g roggemeel,
350 g roggemeel, gemiddeld fijn
Ongeveer 300 ml water
20 g zout
120 g bietenkruid
150 g zonnebloempitten
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
2 cakevormen 25 cm lang

Bereidingswijze

-meng de 200 g roggekorrels de avond ervoor met 200 ml kokend water en laat ze een nacht in de keuken liggen. De volgende ochtend de geweekte zaden ongeveer drie uur met driemaal zoveel water laten sudderen. -Zeef en giet het water weg.

-Meng de verschillende soorten roggemeel in een grote kom, voeg het zuurdesem, de gekookte roggekorrels en de zonnebloempitten toe en meng goed met de keukenmachine.
-Voeg geleidelijk zout, water en bietenkruid toe en roer tot het deeg uit de kom komt.
-Bestuif het deeg met een beetje bloem en laat het ongeveer 30 minuten afgedekt rusten.

-Kneed het deeg vervolgens opnieuw krachtig, vul het in 2 ingevette cakevormen (25 cm lang) en dek af en laat 2-3 uur rijzen.

-Verwarm de oven voor op 150 °.
-Bestrijk het deeg met een beetje water en wikkel de bakvormen stevig in aluminiumfolie.
-Bak de broden ongeveer 12 uur op de onderste plank (bij voorkeur 's nachts).
-Het typische aroma kan zich volledig ontwikkelen. Zet na het eerste uur bakken de temperatuur terug op 120 °.
-Schakel na het bakken de oven uit en laat het brood ongeveer 1 uur in de warme oven staan.

Bron

Chefkoch

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten