1. Home
  2. Recepten
  3. Duitse keuken
  4. Pompernikkelbrood

Pompernikkelbrood

Door: marcdepester

  • Duits, Brood
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 28-01-2020

Ingrediënten 4 personen


700 g zuurdesem gemaakt van fijn roggemeel ( recept om zelf zuurdesem te bereiden op de site)
200 g roggekorrels (heel)
200 ml water
350 g roggemeel,
350 g roggemeel, gemiddeld fijn
Ongeveer 300 ml water
20 g zout
120 g bietenkruid
150 g zonnebloempitten


Verder heb je nodig


2 cakevormen 25 cm lang

Pompernikkelbrood
Pompernikkelbrood

Duits recept om origineel pompernikkelbrood te bakken 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-meng de 200 g roggekorrels de avond ervoor met 200 ml kokend water en laat ze een nacht in de keuken liggen. De volgende ochtend de geweekte zaden ongeveer drie uur met driemaal zoveel water laten sudderen. -Zeef en giet het water weg.

-Meng de verschillende soorten roggemeel in een grote kom, voeg het zuurdesem, de gekookte roggekorrels en de zonnebloempitten toe en meng goed met de keukenmachine.
-Voeg geleidelijk zout, water en bietenkruid toe en roer tot het deeg uit de kom komt.
-Bestuif het deeg met een beetje bloem en laat het ongeveer 30 minuten afgedekt rusten.

-Kneed het deeg vervolgens opnieuw krachtig, vul het in 2 ingevette cakevormen (25 cm lang) en dek af en laat 2-3 uur rijzen.

-Verwarm de oven voor op 150 °.
-Bestrijk het deeg met een beetje water en wikkel de bakvormen stevig in aluminiumfolie.
-Bak de broden ongeveer 12 uur op de onderste plank (bij voorkeur 's nachts).
-Het typische aroma kan zich volledig ontwikkelen. Zet na het eerste uur bakken de temperatuur terug op 120 °.
-Schakel na het bakken de oven uit en laat het brood ongeveer 1 uur in de warme oven staan.

Tags

Bron

Chefkoch



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top