Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 24-01-2020
  • Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

  • Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

  • Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

  • Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

  • Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

  • Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

    Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

Een heerlijke stamppot die in de winterperiode het lekkerste is. Ik heb deze stamppot opgepimpt met appel spek en ui en het is een heerlijke combinatie.
Kook wel de zuurkool apart van de aardappelen want anders worden je aardappelen niet gaar. Dit heeft te maken met het zuur in de zuurkool. Hoe het scheikundig precies in elkaar zit weet ik niet maar het is in ieder geval een vaststaand feit. 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 1 kilo (kruimige) aardappelen
- 500 gram zuurkool (uit het vat)
- stukje zuurkoolspek van 200 gram
- 1 appel
- 1 ui
- 2 laurierblaadjes
- 3 jeneverbessen (geplet)
- 2 kruidnagelen
- 200 ml riesling (of andere witte wijn)
- pezo
- 1 el mosterd
- klont boter
- scheut melk
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Kook de aardappelen apart van de zuurkool (+/- 20 minuten).
- Voeg aan de zuurkool de wijn toe alsmede de laurier, jeneverbessen en kruidnagelen, kook dit in een aparte pan ongeveer dezelfde tijd.
- Bak in een ander pannetje de fijngesneden spek, appel en ui.
- Als de aardappelen gaar zijn afgieten en even droogstomen. Maak er puree van door pezo, mosterd, boter en melk toe te voegen.
- Doe het spek, appel ui mengsel erbij en schep alles goed door elkaar.
- Verwijder dan de laurier, jeneverbes en kruidnagel uit de zuurkool en meng de zuurkool door het pureemengsel. Een gedeelte van het kookvocht van de zuurkool (wijn) mag erbij maar let op dat het niet te nat wordt.

Serveertip

Ik heb het gegeten met casselerrib maar met rookworst of een speklap zal het vast en zeker het ook erg lekker zijn.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten