1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

  • Nederlands, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 24-01-2020

Ingrediënten 4 personen


- 1 kilo (kruimige) aardappelen
- 500 gram zuurkool (uit het vat)
- stukje zuurkoolspek van 200 gram
- 1 appel
- 1 ui
- 2 laurierblaadjes
- 3 jeneverbessen (geplet)
- 2 kruidnagelen
- 200 ml riesling (of andere witte wijn)
- pezo
- 1 el mosterd
- klont boter
- scheut melk



Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui
Zuurkoolstamppot met appel, spek en ui

Een heerlijke stamppot die in de winterperiode het lekkerste is. Ik heb deze stamppot opgepimpt met appel spek en ui en het is een heerlijke combinatie.
Kook wel de zuurkool apart van de aardappelen want anders worden je aardappelen niet gaar. Dit heeft te maken met het zuur in de zuurkool. Hoe het scheikundig precies in elkaar zit weet ik niet maar het is in ieder geval een vaststaand feit. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Kook de aardappelen apart van de zuurkool (+/- 20 minuten).
- Voeg aan de zuurkool de wijn toe alsmede de laurier, jeneverbessen en kruidnagelen, kook dit in een aparte pan ongeveer dezelfde tijd.
- Bak in een ander pannetje de fijngesneden spek, appel en ui.
- Als de aardappelen gaar zijn afgieten en even droogstomen. Maak er puree van door pezo, mosterd, boter en melk toe te voegen.
- Doe het spek, appel ui mengsel erbij en schep alles goed door elkaar.
- Verwijder dan de laurier, jeneverbes en kruidnagel uit de zuurkool en meng de zuurkool door het pureemengsel. Een gedeelte van het kookvocht van de zuurkool (wijn) mag erbij maar let op dat het niet te nat wordt.

Serveertip

Ik heb het gegeten met casselerrib maar met rookworst of een speklap zal het vast en zeker het ook erg lekker zijn.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top