1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Regionale keuken
  5. Zoervleisj van Café Sjiek oet Mestreech

Zoervleisj van Café Sjiek oet Mestreech

Door: Keukensloofje47

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 18-01-2020

Ingrediënten 4 personen


800 gram paardenpoulet of runderpoulet
120 gram ontbijtkoek (bij Café Sjiek gebruiken ze Peijnenburg), plus 60-120 gram extra om het zoervleisj mee te binden
2 witte uien
400 ml natuurazijn
3 gedroogde laurierblaadjes
2 kruidnagels
100-145 gram donkere basterdsuiker (Bij Café Sjiek gebruiken ze 145 g suiker)
125 gram Limburgse stroop ( andere stroop kan ook)


Verder heb je nodig


Snijplank, mes, ovenschaal, pan ,

Limburgs Zuurvlees €" een Goddelijk recept

Zoervleisj van Café Sjiek oet Mestreech

Na 9 uur in de oven.

Na 9 uur in de oven.
Zoervleisj van Café Sjiek oet Mestreech

Ouderwets smullen....

Ouderwets smullen....
Zoervleisj van Café Sjiek oet Mestreech

Alle ingrediënten

Alle ingrediënten
Zoervleisj van Café Sjiek oet Mestreech

Vlees in de marinade

Vlees in de marinade


  Chic ?  Nee, dat is het niet. Wij Limburgers zeggen vaak "sjiek" en dan bedoelen we alle gradaties tussen leuk en geweldig in. Sjiek is in deze gewoon een gezellig huiskamerrestaurant met buitengewoon leuk en apart servies en heerlijke streekgerechten, zoals de Daagsjotel en Vès vaan d'n Daag en uiteraard het Zoervleisj.



Nu maak ik al jaren op mijn manier zoervleisj, maar graag wilde ik het recept van Café Sjiek dat ik las op Culy.nl ook eens proberen. Mede, doordat de bereidingswijze zo anders is.( Slow Cooking)

Culinair journaliste Laura de  Grave crost op haar elektrische motor door heel Nederland op zoek naar locale producten en gerechten, die in het boek Lekker Lokaal worden gebundeld. Culy .nl mocht het beroemde gerecht van Café Sjiek delen.


Zoervleisj maken betekent ..... veel proeven zodat je voor jou de juiste zoet-zuur verhouding hebt. ( Ik heb wat minder suiker gebruikt , na proeven kun je altijd nog suiker of azijn toevoegen)

Bekijk ook eens  het filmpje van Marcel Maassen .....Limburgs Zuurvlees- een Goddelijk recept

Marcel Maassen maakt zoervleisj weer anders en dát ga ik zeker ook proberen. Bovenndien geeft hij leuke informatie over zoervleisj.
 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Dag 1 €" avond
Snijd het vlees en de ontbijtkoek in blokjes van 2 bij 2 cm. Snipper de uien fijn. Doe het vlees en de ui in een grote ovenschaal. Brokkel de ontbijtkoek erover. Voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagels, suiker en stroop toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 400 ml water toe. Laat het vlees afgedekt 24 uur marineren in de koelkast.

Dag 2 €" avond

Verwarm de oven tot 80 °C. Zet de ovenschaal met het vlees in de oven en laat circa een nacht (9 uur) garen.

Dag 3 €" avond

Doe het vlees in een grote pan en warm het op. Breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Proef en bind de saus met extra ontbijtkoek naar smaak. Voeg eventueel nog wat stroop naar smaak toe voor de juiste zoet-zuurverhouding.

Serveer met friet, mayonaise en appelmoes.

Tags, , , , ,

Serveertip

Sint Pieterstraat 13
6211 JM Maastricht

Café Sjiek is van maandag t/m woensdag open van 17.00 tot 02.00 uur, op donderdag t/m zondag van 12.00 tot 02.00 uur.

Klein en gezellig betekent dat bij Sjiek niet met reserveringen werkt. Het kan dus wel eens druk worden. Maar met een beetje geduld komt iedereen aan de beurt. Er is dus altijd wel een tafeltje voor je vrij.

Bron

Culy. nl eigen foto's



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top