Kop met huisbereide pickles

  • Belgisch, Voorgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 13-01-2020
  • Kop met huisbereide pickles

    Kop met huisbereide pickles

    Kop met huisbereide pickles

Kopvlees, ook bekend als preskop of zult is een bereiding van meestal varkensvlees, maar ook van andere dieren, van voornamelijk de kop, staart en de oren. Oorspronkelijk werd dit gerecht vooral gemaakt om "niets verloren te laten gaan" van het varken. Deze Vlaamse bereiding is super lekker als voorgerecht of als tussendoortje met  huisgemaakte picles en bruin brood

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 varkenstongen
750 gr varkenswangen
3 ui
1 prei
1 tak selder
1 takje tijm
1 laurierblaadje
1 tl peperkorrels
5 blaadjes gelatine
1/2 bloemkool
30-tal zilveruitjes
2 dl azijn
2 el mosterdpoeder
1 kl suiker
1 kl kurkuma
1 el maïszetmeel
10 augurken
bruin boerenbrood
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 cakevorm

Bereidingswijze

-Week de tongen en de wangen 1 uur in zout, ijskoud water om het bloed uit het vlees te halen. Vervang regelmatig het water en spoel telkens het vlees onder de kraan. Kook het vlees gaar in een bouillon met de ui, prei, selder, tijm en laurier, zout en wat peperkorrels. Haal het vlees uit de bouillon als het gaar is; reken op ongeveer 1,5 uur koken. Pel de tongen zo warm mogelijk. Verdeel het vlees in kleinere stukken en schik het in een cakevorm, die je eerst bekleed met een vel plasticfolie.

-Zeef ongeveer 0,5 l van de bouillon en kijk de kruiding na.
-week de gelatine in koud water en voeg toe aan de warme bouillon.
-Giet over het vlees en klop de vorm een paar keer op het werkvlak zodat de bouillon mooi tussen het vlees loopt. Laat opstijven in de koeling.

-Snij ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en kook ze al dente in gezouten water. Pel de zilveruitjes en kook ze eveneens al dente.
-Breng de azijn met een gelijk deel water aan de kook met het mosterdpoeder, een theelepel zout, suiker en de kurkuma. Bind met het maïszetmeel dat gebroken is in wat water. Voeg de zilveruitjes, bloemkool en stukjes augurk toe en laat afkoelen.

SERVEREN:

Stort de kop op een snijplank. Verwijder de plasticfolie en snij er dikke plakken van. Schik op een groot, koud bord en serveer er de pickles in een klein potje apart bij. Dit gerecht is heerlijk met versgebakken bruin boerenbrood.

Bron

heerlijk van bij ons - njam

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten