1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Bloemkool
  5. Bloemkool nasi
  6. Bloemkool Nasi Goreng met sate (past perfect in een eiwitrijk dieet)

Bloemkool Nasi Goreng met sate (past perfect in een eiwitrijk dieet)

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 09-12-2019

Ingrediënten 6 personen


400 gram kipfilet, 500 gram kipdijfilet, potje kipkruiden, 4 teentjes knoflook, 15 gram verse gember, halve rode peper, citroensap van een halve citroen, 30 gram bruine basterdsuiker, 55 ml ketjap Manis, 6 eetlepels arachide olie, 100 gram gesnipperde ui, 10 gram trassi (garnalenpasta), 400 gram Oosterse wokgroenten, 800 gram bloemkoolrijst, paprikapoeder, peper, zout.


Verder heb je nodig


Grilpan, grote wok, snijplank voor vlees, snijplank voor groente, bakjes om te marineren.


Dit recept is losjes gebaseerd op een oud recept van mijn oma. Zij maakte heerlijke Nasi Goreng op Indonesische wijze. Ik heb geprobeerd om de authentieke smaak te behouden, maar heb tegelijkertijd geprobeerd om er een mager, maar eiwitrijk gerecht van te maken. Dit gerecht past daarom prima in een dieet met minder koolhydraten en meer eiwit. Qua smaak is er weinig verschil met de gewone nasi goreng. Het hele gezin smult hier van mee.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

DE VOORBEREIDING
Snij de kipdijfilet in dikke blokken voor sate, snij de kipfilet in kleinere blokjes of reepjes voor in de nasi. Gebruik twee verschillende bakjes voor de twee kipsoorten en bestrooi ze allebei ruim met kipkruiden.

Pel de knoflook en snij deze heel fijn. Schil de gember en snij deze ook heel fijn. Pel de ui en snij deze fijn. Snij de rode peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snij een halve rode peper vervolgens in dunne reepjes (als je van pittig houdt mag de andere helft er ook bij).
Doe nu de helft van de knoflook in een bakje. Doe daar de helft van de gember, de citroensap, de bruine basterdsuiker en 30ml ketjap Manis in een bakje en meng het heel goed door mekaar. Verdeel dit mengsel vervolgens over de twee kipsoorten en roer het heel goed door mekaar. Zet de twee bakjes een paar uur in de koelkast om te marineren (af en toe roeren).

DE BEREIDING
Zet de wok op de gasbrander op hoog vuur en bak de kipfilet in snel gaar. Haal de kip nu weer uit de wok en zet het even in een (schoon) bakje aan de kant. Zet het gas nu terug naar een laag vuurtje en voeg ongeveer de helft van de arachide olie toe. Fruit nu de fijn gesnipperde uitjes. Voeg de resterende knoflook, de resterende gember en de fijn gesneden rode peper toe en fruit even mee.
Voeg vervolgens de trassi toe en roer alles goed door mekaar.
Los ondertussen het kippenbouillonblokje op in een glas warm water (bodempje water is voldoende). en voeg dit dan ook toe aan het mengsel in de pan. Roer weer goed door mekaar.

Nu gaat het snel! Zet het gas onder de wok op middelmatig vuurtje. Op een ander pitje zet je de grilpan aan op een middelmatig vuurtje. Verwarm de rest van de arachide olie in de grilpan en bak de kipdijfilet (al dan niet op 6 sateprikkers geregen) rondom gaar en zorg voor die lekkere BBQ kleur.

In de tussentijd ga je ook verder met de nasi in de wok:
Voeg de wokgroenten toe aan het mengsel in de pan en bak de groenten al roerend een minuutje mee.
Voe dan de bloemkoolrijst toe en blijf goed roeren en omscheppen. Dan de kipfilet er bij.
Breng nu het geheel op smaak (en op kleur) met 10ml ketjap Manis, paprikapoeder, peper en zout.
Warm op een iets hoger vuurtje door en blijf goed roeren om aanbakken te voorkomen. Probeer de groenten lekker knapperig te houden.
Opdienen op een plat bord met de sate. En ben je niet op dieet, dan kun je nog verder garnereren met gebakken uitjes, satesaus, komkommer en kroepoek.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Om het voor de rest van het gezin net iets meer te geven, kun je de nassi serveren met gebakken uitjes, satesaus en komkommer. Ook wat kroepoek hoort er eigenlijk bij.

Voedingswaarde per portie (inclusief 1 stokje saté), maar zonder de andere garnering:
376 Caloriën, 16,4 gram vet, 18,9 gram koolhydraten en 30,7 gram eiwit.

Bron

Oude receptenklapper van mijn moeder (en zij had het weer van haar moeder).



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Mark140870


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Mark140870
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top