1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Regionale keuken
  5. Zoere Kniene Batse van de Mam.....

Zoere Kniene Batse van de Mam.....

Door: Keukensloofje47

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 04-12-2019

Ingrediënten 4 personen


4 tamme konijnen achterbouten
500 gram uien in stukken of kwart reepjes
4-5 forse laurierbladeren
8 kruidnagels in een stukje ui gestoken( makkelijk terug te vinden)

2 volle eetlepels rinse appelstroop bijvoorbeeld ( Canisius)
4-5 plakken volkoren peperkoek verkruimeld
2-3 el basterdsuiker
water en azijn *** ZIE BOVEN


Verder heb je nodig


Snijplank, mes, kom, stoofpan

Zoere Kniene Batse van de Mam.....
Zoere Kniene Batse van de Mam.....

Als kind zie ik nog steeds de stukken konijn tussen uiringen , laurierbladeren en kruidnagels   in een grote glazen kom op het aanrecht zwemmen.

Vader trof altijd de eer een achterbout op zijn bord te krijgen en wij kinderen ( 3) eerlijk om de beurt. En dat werd wel onthouden dat kan ik je vertellen.

Dit was trouwens echt het ultieme gerecht van mijn vader en ik zie hem nog glunderend door het huis lopen als hij de in het zuur zwemmende konijnonderdelen  in de kom op het aanrecht ontdekte.

Eigenlijk zou ik dit gerecht : " Kniene batse van mezelf " moeten heten , want ik weet niet meer precies de bereidingswijze van mijn moeder. Wel de ingrediënten ongeveer, maar door de jaren heen heb ik zo mijn eigen recept ontwikkeld.

Trouwens hier in het Zuiden heeft  elke familie, dorp, stad of streek zo zijn eigen receptuur van zoere knien.
Alles gaat hoofdzakelijk uit de losse pols en ik zal proberen zo nauwkeurig mogelijk  te omschrijven en de vele variatiemogelijkheden aan te geven.

Bij de * staat hoe je eventueel naar je eigen smaak kunt variëren.
* Konijnenbouten en uien met laurier en kruidnagels in pure azijn.
** half azijn , half water
*** 1/3 azijn en 2/3 water of juist andersom
****3 dl robuste rode wijn en 2,5 dl rode wijn azijn

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Marineer de bouten 24-48 uur in het mengsel naar jouw keuze en smaak. ( Ik heb hoofdzakelijk puur azijn met een scheut water. Leg er de laurierbladeren tussen met het stukje ui , waarin de kruidnagels zitten.
Je kunt ook de rest van de uien nog toevoegen.( Zie ^^)

Haal de bouten uit de marinade. BEWAAR DE MARINADE.
Laat als je de uien hebt toegevoegd deze uitlekken in een vergiet.

Droog de bouten goed af met keukenpapier. Verhit een klont boter( of vloeibaar bakproduct)met een scheut olie in een stoofpan. Bak de bouten 2 aan 2 rondom bruin. Haal uit de pan .

^^ Bak dan de uien in de rest van het bakvet , of voeg nog wat bakvet toe.
Als de uien een mooi kleurtje hebben mogen de bouten en de marinade erbij.

Voeg dan de basterdsuiker toe roer even alles goed door en stoof de bouten 1 1/2 uur het deksel op de pan.

Vis de ui met de kruidnagels en laurierbladeren eruit.
Voeg stroop en de verkruimelde volkorenpeperkoek toe en laat de saus circa 15 minuten indikken.

En dan ........ PROEF- PROEF-PROEF , voeg naar jouw smaak gerust nog wat stroop en/of basterdsuiker of extra peperkoek toe.

^^^De uien kun je ook uit de marinade laten en even apart smoren en dan toevoegen aan het gestoofde konijnenvlees..

Bind de saus eventueel met wat maïzena papje.

Tags, , , ,

Serveertip

Heerlijk met patat om de saus op te dippen. Rode kool wordt veelal bij dit gerecht geserveerd en smaakt er uitstekend bij.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top