Voor de cake: 115 gram (room)boter op kamertemperatuur
2 eieren
100 gram witte basterdsuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepel melk (30 ml)
1/2 zakje vanillesuiker of wat vanille
Voor erop: 1/4 potje aardbeienjam
150 gram aardbeien, schoongemaakt, de grote kleiner gesneden
100 ml slagroom
60 ml creme fraiche
poedersuiker en evt. lievevrouwebedstro voor garnering
Springvorm van 24 cm, mixer, oven
Weekendrecept uit Volkskrantmagazine voor de aardbeientijd!
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in. Meng alle ingrediënten voor de cake met een mixer in een minuut of 2 tot een glad beslag. Giet het in de sprinvorm en bak de cake in ongeveer 25 minuten gaar of tot de taart terugveert wanneer u er met uw vingertoppen zachtjes op drukt. Laat de cake 5 minuten afkoelen en verwijder dan de vorm. Laat hem op een rooster goed afkoelen. Snijd de bovenkant, zonodig, recht af en besmeer met de jam. Klop de slagroom met de creme frache en spatel die erop. Verdeel de aardbeitjes erover en bestrooi met de bloemetjes van lievevrouwebedstro en poedersuiker.
Het recept is van een Victoria Sponge, eigenlijk een sandwichtaart: de vulling gaat in het midden. Als je de hoeveelheid van de ingrediënten verdubbelt, de cake 35 minuten bakt, na het afkoelen doormidden snijdt en na het vullen de bovenkant er weer op zet dan heeft u een klassieke, opgestapelde, Victoria Sponge!
Yvette van Boven (Volkskrant magazine)