1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Sintbrood (Suikerbrood met speculaaskruiden)

Sintbrood (Suikerbrood met speculaaskruiden)

  • Belgisch, Brood
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 27-11-2019

Ingrediënten 8 personen


500 gram patent (tarwe) bloem
15 gram speculaaskruiden
8 gram droge gist
9 gram zout
300 ml (volle of halfvolle) melk
50 gram gembersiroop
75 gram (ongezouten) in klontjes roomboter
Vulling
200 gram parelsuiker
15 gram (ongezouten) roomboter


Verder heb je nodig


Extra benodigdheden:
zonnebloem- of archiedeolie,
bakpapier,
eventueel broodbakblik of kleine ronde springvorm,
boter om in te vetten,
(eventueel) keukenmixer met kneedhaak, kommen, vochtige theedoek, deegrol,


Sintbrood (Suikerbrood met speculaaskruiden)
Sintbrood (Suikerbrood met speculaaskruiden)
Sintbrood (Suikerbrood met speculaaskruiden)
Sintbrood (Suikerbrood met speculaaskruiden)

Niets is zo leuk om zelf brood te bakken om iedereen heerlijk mee te verwennen. In het najaar maken we ons op voor de Kerst en Sinterklaas, met behulp van dit recept kun je een bijzonder lekker suikerbrood op tafel zetten. Dit Sintbrood is een heerlijk luchtig suikerbrood met overheerlijke koek-en speculaaskruiden. Wil je geen speculaassmaak? Laat dan de speculaaskruiden weg en je hebt een lekker suikerbrood.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Doe de bloem, speculaaskruiden, gist en zout in een kom
-Meng de gembersiroop samen met de melk en voeg dit bij in de kom
-Meng het deeg met de deeghaak of handen tot de melk is opgenomen
-Blijf het deeg kneden en voeg klontje voor klontje de boter toe
-Kneed ± 10 minuten tot een soepel deeg (dat van de wand loslaat)
-Vet een kom in met wat olie en maak van het deeg een bal
-Leg deze in de kom en keer hem even, dek af met de vochtige theedoek
-Laat nu ± 1 uur rijzen afgedekt op een warme plek

-Vet ondertussen eventueel de bakblikken in met wat boter en bedek de bodem met bakpapier
-Smelt voor de vulling de boter en meng hier de parelsuiker doorheek
-Vet je werkblad in met wat olie en stort het deeg (na het rijzen) erop
-Druk of rol het deeg uit tot een rechthoek en strooi hier de helft van de parelsuiker erover
-Vouw het deeg dicht in drieën zoals een brief
-Druk of ruil het deeg nogmaals uit tot een rechthoek
-Strooi de rest van de parelsuiker erover en vouw weer in drieën
-Snij het deeg in drie stukken, kneed ze even los van elkaar
-Voeg ze weer samen en kneed het deeg tot de parels goed door het deeg zijn gemengd
-Verdeel het deeg in twee gelijke stukken voor twee kleine broden of laat het heel voor één
-Laat 20 minuten rusten en rol ieder stuk deeg uit tot een dikke rechthoek
-Rol vanaf boven het deeg op en knip de naad dicht
-Leg deze naar benden in het bakblik of op een met bakpapier bekleedde bakplaat
-Gebruik je een ronde vorm, bol dan het deeg
-Dek het deeg/degen af en laat ±45 minuten rijzen tot ie bijna verdubbeld is

-Verwarm de oven voor op 200º boven-onderwarmte of 180º hetelucht
-Bak het suikerbrood/suikerbroden in ± 30 minuten af
-Haal ze na het bakken onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster

Serveertip

Bewaartip: Bewaar het brood in een plastic zak enkele dagen of vries ze in. Laat het brood dan in de (plastic diepvries) zak ontdooien.

Bron

Wessalicious



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top