1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Kerstdiner voor de puberpapillen

Kerstdiner voor de puberpapillen

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 24-11-2019

Ingrediënten 4 personen


300 gram peterseliewortel
300 gram selderijknol
half bouillonblokje
3 mandarijnen
3 sinaasappels
3 tomaten
3 bosuitjes
klont boter

700 gram eendenborstfilet met vel
1 eetlepel gemalen venkelzaad
1 eetlepel gemalen korianderzaad
2 eetlepels honing
1/2 eetlepel mosterd
klont boter

Voor erbij: stokbrood met kruidenboter, gevulde eitjes en Indiaas brood met een favoriete tapenade (bijv groene olijven, een bosje verse koriander, 2 el lijnzaadolie en 2 el koolzaadolie met staafmixer mengen)


Verder heb je nodig


Twee pannen en twee ovenschalen
oven


Een makkelijke en smakelijke maaltijd voor de kerst met jongeren die (nog) niet zo veel lekker vinden.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak vooraf je bijgerechten: bij mij zijn dat stokbroden, kruidenboter, tapenade(s) en gevulde eieren.
Maak alvast de 'lak' voor de eendenborstfilet: meng de honing, mosterd, venkelzaad en korianderzaad en zet opzij.

Schil de peterseliewortel en de selderijknol en snijd ze in stukjes. Kook ze in 10-15 minuten gaar in de bouillon. Schil de mandarijnen en snijd de partjes doormidden. Schil de sinaasappels dik en snijd de parten eruit; snijd de sinaasappelparten in 3-en. Verwijder de zaadlijsten uit de tomaten en snijd tomaten en bosui klein. Meng onderin de ene ovenschaal de mandarijnen, sinaasappels, tomaten en bosui.

Giet de selderijknol en peterseliewortel af en pureer met een klont boter. Bedek het sinaasappel-mandarijnmengsel met deze puree en zet opzij.

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden heteluchtoven)

Snijd de velkant van de eendenborstfilet in door sneetjes te zetten op ongeveer 1 cm afstand van elkaar. Kruid ze met peper en zout Laat ondertussen een anti-aanbakpan heet worden. Leg de filets op hun vel in de hete pan en laat het vel goudbruin worden (ongeveer 5 minuten). Draai de filets om, gooi er een klont boter bij in de pan en laat deze uitbruisen. Hevel de filets over in een ovenschaal met het vel naar boven, en 'lak' dat met het mengsel van honing, mosterd en kruiden. Giet het vet over de eendenborstfilets en zet beide ovenschalen in de oven. Laat dit 10 minuten in de oven, waarbij je om de drie minuten het vet over de eendenborstfilet giet. Giet het vet voor de laatste 3-4 minuten ook gedeeltelijk op je puree. In de laatste 4 minuten kunnen ook je Indiase broden in de oven.

Serveertip

Snijd de eendenborstfilets in plakjes als ze gaar zijn, leg terug in de warme ovenschaal en giet het bakvet met het honingkruidenmengsel er nog 1x over. Garneer eend en puree eventueel met tijm of andere verse kruiden.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hildemerkus


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hildemerkus
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top