1. Home
  2. Recepten
  3. Engelse keuken
  4. Pittige witte bonenschotel met spek eieren en tomaaten uit de oven

Pittige witte bonenschotel met spek eieren en tomaaten uit de oven

  • Engels, Ovenschotel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 20-11-2019

Ingrediënten 2 personen


Plm. 150 gram gedroogde witte bonen
2 eetlepels zonnebloemolie
1 grote ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (gesnipperd)
100 gram magere spekreepjes
1/2 rookworst, geweld in plakjes
1 (groene) paprika (in blokjes)
1 kleine prei (in ringen)
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 theelepel gemalen koriander
2 theelepels kerriepoeder
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
1 afgestreken theelepel sambal
1 blikje tomatenblokjes (plm. 380 gram)
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
1 flinke eetlepel donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
Peper, zout
Plm. 50 gram geraspte belegen kaas


Verder heb je nodig


Hapjespan of grote koekenpan
eventueel een ovenschaal
vergiet


Pittige witte bonenschotel met spek eieren en tomaaten uit de oven
Pittige witte bonenschotel met spek eieren en tomaaten uit de oven
Pittige witte bonenschotel met spek eieren en tomaaten uit de oven
Pittige witte bonenschotel met spek eieren en tomaaten uit de oven

Witte bonen zijn erg gezond. Ze bevatten veel eiwitten. Dus regelmatig peulvruchten eten zijn heel goed voor je gezondheid. Deze witte bonenschotel heb ik gemaakt met gedroogde witte bonen die ik vooraf een nacht heb geweekt. Je kunt voor dit recept ook heel goed witte bonen uit een pot of blik gebruiken. Spoel die dan vooraf wel goed af en laat ze goed uitlekken.
Lekker met gebakken spekreepjes, gebakken uien, en gestolde eieren.
Alles in één pan.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Gedroogde witte bonen moet je eerst weken voordat je ze kunt koken.
Zet ze minimaal 4 uur in koud water (3 maal de hoeveelheid van de bonen aan water). Het beste is nog een hele nacht.
Breng de volgende dag de bonen aan de kook in het weekwater. Geen zout toevoegen dan is de kooktijd veel langer. Zout volgt later.
Kook de bonen in plm. 1 uur gaar (tussendoor proeven).
Giet de bonen af.


Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de spekreepjes bruin en knapperig. Voeg de ui- en knoflooksnippers toe en bak ze mee tot lichtbruin.
Bak de kruiden (djinten, koriander, kerriepoeder, kurkuma en sambal) even mee tot ze lekker gaan geuren.
Voeg de blokjes paprika en stukjes prei hieraan toe en bak nog plm. 5 minuten al omscheppend. minuten.
Voeg de tomatensaus, de witte bonen, plakjes rookworst (paar bewaren voor de garnering) , paprikapoeder en basterdsuiker eraan toe.
Proef !! en maak eventueel nog op smaak met wat zout en peper.
Maak 2 kuiltjes in de pan en breek hierin de eieren (zie foto) en leeg wat plakjes rookworst over de bonen. Strooi wat zout en peper over de eieren.
Strooi nu de geraspte kaas erover en zet de hapjespan in het midden van de voorverwarmde oven tot de eieren gestold zijn en de kaas gesmolten.


Serveertip

Lekker met een salade.

Kan ook goed met witte bonen uit pot of blik.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top