1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Boerenkoolstamppot
  5. Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot

Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot

Door: wilmiewillemse

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 29-10-2019

Ingrediënten 6 personen


Hachee:
-1 kilo runder riblappen of sucadevlees (in dobbelstenen)
- 5 uien (in halve ringen)
- boter (+ eventueel wat olijfolie)
- ½ liter runder bouillon (van een tablet)
- 3 el (rode wijn)azijn
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagelen

Stamppot:
- 1 ½ kilo kruimige aardappelen
- 500 gram boerenkool (panklaar)
- 2 uien
- 150 gram gerookte spekreepjes
- flinke scheut melk of kookroom
- klont roomboter
- 1 flinke el mosterd
- pezo

Om te gratineren:
- 150 gram pittige oude kaas (geraspt)


Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot
Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot

De lekkerste recepten ontstaan vaak zomaar spontaan, of soms uit nood, zoals dit recept dus. Het is min of meer gewoon een combinatie van 2 al bestaande recepten.
Hachee en stamppotten maak ik vaak voor meerdere dagen tegelijk omdat deze allebei heel goed in de magnetron opgewarmd kunnen worden. Maar toen mijn magnetron plotseling stuk bleek te zijn moest ik iets anders bedenken, want hachee opwarmen in een pannetje is nog niet zo'n probleem maar voor stamppot vond ik dit niet zo'n goed idee. Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier niet eens 2 dagen achter elkaar hetzelfde gerecht hoeft te eten, en de smaken zijn er in ieder geval niet minder om.
Mijn creatieve brein bedacht toen deze oplossing.  Ik herinnerde me namelijk dat ik ooit eens in een ver verleden in een restaurantje in Luxemburg een gegratineerd ovenschoteltje met boerenkool heb gegeten wat ik toen errug lekker vond
Onderaan in de ovenschotel doe je dus de hachee en daarbovenop de stamppot, afgedekt met een laagje pittig geraspte oude kaas. Mocht je liever geen kaas gebruiken dan kun je er ook voor kiezen om als laatste een laagje paneermeel met enkele klontjes boter te gebruiken. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Hachee:
- Verhit de boter in een stoofpan en bak het vlees aan alle kanten aan kruid het met peper en zout.
- Voeg de uien toe en schep alles door elkaar.
- Voeg de bouillon, azijn, laurier en kruidnagel toe.
- Laat dit ongeveer 2 ½ uur zachtjes stoven totdat het vlees mooi zacht is. (Voeg indien nodig een beetje gekookt water of bouillon toe)

Stamppot:
- Kook de boerenkool met de aardappelen gaar en giet ze af, laat ze eventjes uitdampen.
- Voeg boter, mosterd, melk (room) en peper/zout toe en stamp alles fijn.
- Bak in een ander pannetje de spekreepjes met de gesnipperde uien en voeg dit daarna toe aan de stamppot.
- Schep alles goed door elkaar.

Ovenschotel:
- Schep de hachee in een ovenschaal en doe de stamppot eroverheen.
- Strooi de geraspte kaas erover en zet het geheel in een voorverwarmde oven.
- Let op! Als de hachee en de stamppot beiden koud zijn moet je rekenen op een oventijd van 40-45 minuten op 200 graden. Als beiden gerechten net gemaakt en dus nog warm zijn volstaat een oventijd van 20-25 minuten op 180 graden.

Tags, , , , , , , , ,



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top