1. Home
  2. Recepten
  3. Schotse keuken
  4. Schotse eieren

Schotse eieren

Door: Smulweb

  • Schots, Borrelhapje
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 25-10-2019

Ingrediënten 2 personen


Ijsklontjes
3 eieren op kamertemperatuur
klontje boter
50 g (ca 1/2) ui, zeer fijn gesneden
1 tl versgemalen zwarte peper
1/2 tl chilivlokken, fijngewreven
1/2 el zeer fijn gesneden salie
1/2 el zeer fijn gesneden tijm
1/2 el zeer fijn gesneden peterselie
1/2 el zeer fijn gesneden munt
scheutje olie
100 g saucijzenvlees, op kamertemperatuur
50 g bloedworst, op kamertemperatuur, in heel kleine stukjes
100 ml traditioneel bitter (bier) of iets minder
50 g bloem
2 el melk
100 g panko
(bier)mosterd


Verder heb je nodig


Keukenpapier
2 stukken plasticfolie van 30 cm
diep (frituur)pan met 1 l neutrale olie (bijv. arachide- of druivenpitolie)
vleesthermometer

Schotse eieren
Schotse eieren

Heb je al ooit Schotse eieren gemaakt? Met dit recept kun je eindeloos variëren. Zie je bloedworst niet zo zitten? Gebruik dan gewoon wat meer saucijzenvlees. Heerlijk!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Breng een steelpan met licht gezouten water aan de kook.
2. Vul een grote kom met koud water. Voeg wat ijsblokjes toe.
3. Leg 2 eiren in het kokende water en kook ze 4 1/2 minuut, schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat direct schrikken in het ijskoude water.
4. Verhit boter in een koekenpan en smoor hierin ui met peper, chilivlokken en kruiden circa 8 minuten op laag vuur.
5. Schep uienmengsel in een kom met keukenpapier en laat het 10 minuten afkoelen in de diepvries.
6. Neem uienmengsel uit de diepvries en schraap het van het keukenpaper af. Wrijf je handen in met een beetje olie en maak saucijzenvlees aan met bloedworst en het uienmengsel (een lekker vet werkje!). laat de stukjes bloedworst een beetje heel. Voeg scheutje voor scheutje bier toe en zorg dat het gehaktmengsel niet te vloeibaar wordt. Laat het saucijzenmengsel 20 minuten rusten en licht opstijven in de diepvries.
7. Pel afgekoelde gekookte eiren zorgvuldig.
8. Vet plasticfolie licht in met olie en schep hierop helft van saucijzenmengsel. Bestuif een gepeld ei met bloem, leg het midden op het saucijzenmengsel en vouw folie dicht, waarbij je het saucijzenmengsel voorzichtig om het ei heen aanbrengt. Verpak zo ook andere ei in saucijzenmengsel. Leg eieren 10 minuten in de diepvries om een beetje op te stijven.
9. Verhit olie in de (frituur)pan tot 170 ºC. Roer in een diep bord resterende ei los met melk. Strooi op twee andere diep borden bloem en panko.
10. Neem eieren uit de diepvries en verwijder plasticfolie Wentel ze eerst door bloem, vervolgens door eimengsel en ten slotte door panko; gebruik je ene and voor de natte en je andere hand voor de droge bestanddelen. herhaal deze laagjes minstens één keer voor beide eieren.
11. Laat eiren met behulp van een schuimspaaan voorzichtig in de hete olie glijden en bak ze circa 8 minuten, onder af en toe keren, tot ze goud-bruin kleuren en het vleesmengsel vanbinnen 69ºC is. De temperatuur zal nog wat stijgen nadat je de eiren uit de hete olie hebt genomen. Prik de thermometerpin niet zo diep dat hij het ei raakt!
12. laat de Schotse eieren uitlekken en enigszins afkoelen op keukenpapier. Snijd ze vlak voor serveren doormidden en serveer ze met (bier)mosterd.

Tags,

Serveertip

Biertips om mee te koken:
Budel Batavier, Nederland
-Brunehat Ambree Bio, België
-Anchor Steam Beer, VS
-Fuller's London Pride, VK
-Goose Island Honker's Ale, VS

Biertips voor erbij:
-De Molen Op & Top, Nederland
-Brasserie de la Senne Zinnebier, België
-Fuller's ESB, VK
-Bateman's XXXB. VK
-Firestone Walker DBA, VS



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Smulweb
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top