1. Home
  2. Recepten
  3. Regionale keuken
  4. Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd

Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd

Door: wilmiewillemse

  • Regionaal, Soep
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 18-10-2019

Ingrediënten 6 personen


- 1 klein bloemkooltje (of een halve)
- 200 mager gerookt spek
- 40 gram boter
- 60 gram bloem
- 1 ui
- ½ liter melk
- 1 liter bouillon (rund of kip)
- 3 flinke el Doesburgsche mosterd (of andere grove boerenmosterd)
- 250 ml room
- half bosje lente ui


Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd
Mosterd bloemkoolsoep met Doesburgsche mosterd

Authentieke recepten zijn er eigenlijk niet om aan gesleuteld te worden, toch kan ik dat soms niet laten (shame on me).
Tijdens een paar dagen fietsen hebben we het mooie stadje Doesburg aangedaan en daar hebben we een bezoek gebracht aan de plaatselijke mosterdfabriek annex museum waar nog steeds op ambachtelijke wijze boerenmosterd gemaakt wordt.
Na een rondleiding en demonstratie waarbij de eigenaar op ludieke wijze zijn ambacht demonstreerde mochten we natuurlijk ook de mosterd proeven en toen we daarna in de winkel eindigden kon het natuurlijk ook niet anders dan dat ik met een aantal potten mosterd de deur weer uitging
Het recept dat ik meekreeg is natuurlijk het authentieke recept, maar omdat ik thuis nog een bloemkooltje in de koelkast had liggen kwam ik op het idee om het recept naar mijn idee aan te passen.
Ik heb het originele recept als leidraad gebruikt en zo is dit recept met een twist en hier en daar wat veranderingen dus ontstaan

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Snij het spek in hele dunne reepjes en snipper de ui fijn.
- Smelt de boter (niet helemaal bruin) en bak hierin het spek/ui mengsel aan.
- Snipper de bloemkool in hele kleine stukjes en doe deze bij het spek/ui mengsel, fruit dit geheel ongeveer een kwartiertje.
- Doe dan de bloem erbij, schep het goed door elkaar tot een glad mengsel en laat de bloem zachtjes garen, zorg dat je goed door elkaar blijft scheppen en dat het niet aanbrandt.
- Giet dan beetje bij beetje de melk en (warme) bouillon erbij en meng alles goed door elkaar.
- Doe dan de mosterd erbij en meng weer alles goed door elkaar. Laat het geheel nog eventjes zachtjes koken totdat de bloemkool zacht genoeg is.
- Voeg als laatste de room toe en warm het goed door voordat je het serveert.
- Serveer in een bord of soepkop en garneer met wat fijngesneden lente ui.

Tags, , , , , , ,



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top