1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Wereldkeuken
  5. Nasi Lemak of Kokosrijst

Nasi Lemak of Kokosrijst

Door: marcdepester

  • Wereld, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 10-10-2019

Ingrediënten 4 personen


600 g jasmijnrijst
10 pandanbladeren, vers of bevroren (gevonden in Aziatische levensmiddelenwinkels)
1-2 gekneusde stengels citroengras, alleen het witte gedeelte, droge buitenlagen verwijderd en weggegooid
1 rode ui, geschild en gehalveerd
2 plakjes verse gember van ½ cm dik, gekneusd
1 ½ theelepel zout
2 theelepel suiker
180 ml kokosnootcrème

en verder:
150 g ikan bilis (gedroogde ansjovis €" gevonden in Aziatische levensmiddelenwinkels)
500 ml plantaardige olie
Bananenblaadjes (gevonden in Aziatische levensmiddelenwinkels)
1 komkommer, in de lengte in twee gesneden en vervolgens in stukjes van ½ cm dik
110 g ongezouten, geroosterde pinda's
4 hardgekookte eieren


Verder heb je nodig


Stoommandje of stoomkoker

Nasi Lemak of Kokosrijst
Nasi Lemak  of Kokosrijst
Nasi Lemak of Kokosrijst
Nasi Lemak  of Kokosrijst
Nasi Lemak of Kokosrijst
Nasi Lemak  of Kokosrijst

Nasi lemak is een geurige rijstgerecht gekookt in kokosmelk met pandan blad. .Het wordt vaak gevonden in Maleisië, waar het wordt beschouwd als het nationale gerecht. Het is ook populair in naburige gebieden zoals Singapore, Brunei, Zuid-Thailand en bij de Cocos-Maleisische bevolking van de Cocoseilanden. De rijst laten we een ganse nacht weken 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Was de rijst en laat vervolgens in overvloedig water gedurende een hele nacht weken. Laat de dag daarop 10 minuten in een zeef uitlekken.
-Bekleed een stoommandje, een stoombloem of een stoomkoker met pandanbladeren. Strooi het citroengras, de uiringen en de gember over de pandanblaadjes en plaats het mandje over een pan of wok.

-Combineer de rijst met het zout, de suiker en de kokosnootroom en giet over de aromaten.
-Dek af en stoom gedurende 15-30 minuten of tot de rijst gaar is. Als u een bamboe stoomdeksel gebruikt, plaatst u een stukje folie over de rijst.
-Om de Ikan Bilis te bakken, verhit u de olie in een kleine pan over middelmatige hitte. Om te controleren of de olie klaar is, legt een paar Ikan Bilis in de pan en als ze na ongeveer 10 seconden goud van kleur zijn, is de olie warm genoeg. Bak al de Ikan Bilis tegelijkertijd tot er knapperig en goud. Haal ze uit de olie met een schuimspaan. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze apart.

-Serveer de rijst op bananenbladeren met de gefrituurde visjes, de eieren, de komkommer en de pinda's als garnituur.

Tags, ,

Serveertip

-Pandan of pandanblad is het lange, smalle blad van een bepaald soort palm. Die bladeren hebben een heerlijke, nootachtige geur die zeer geliefd is en veelvuldig gebruikt wordt in Indonesië en omringende landen. Deze lekkere geur vind je ook terug in versgebakken witbrood en jasmijnrijst, daarom ook wel pandanrijst genoemd.

Bron

Poh Ling Yeow: Same Same But Different, ABC Books/HarperCollins Publishers Australia 2014. Vertaling en kleine aanpassing Wereldmaken.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top