1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Hazenrug met portsaus.

Hazenrug met portsaus.

Door: riawes

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 09-10-2019

Ingrediënten 2 personen


4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
4 jeneverbessen
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
8 el olijfolie
1 hazenrug, zonder vlies
3 el roomboter

Voor de Rode portsaus

2 kleine uien
1 kleine winterpeen
2 laurierblaadjes
500 ml wildfond
250 ml rode wijn
250 ml rode port
8 halfgedroogde pruimen, zonder pit




Verder heb je nodig


Braadslede of ovenschaal 20x30cm

Hazenrug met portsaus.
Hazenrug met portsaus.

Heerlijk wild !

Ontdek meer:

Bereidingswijze

S,middags voorbereiden
Hazenrug marineren!

Ris de blaadjes tijm en rozemarijn. Vijzel de kruiden met de jeneverbessen, kaneel en kruidnagels fijn. Roer er 6 eetlepels olijfolie door. Leg de hazenrug in een schaal en wrijf in met het kruidenmengsel. Dek af met plasticfolie en laat circa1 uur gekoeld marineren.

Hazenrug vooraf kort braden!

Verwarm de oven voor op 150 °C. Laat het vlees minstens 15 minuten voor het braden op kamertemperatuur komen. Haal de marinade van de hazenrug en bewaar voor later. Verwarm 2 eetlepels boter en een scheut olijfolie in een koekenpan tot het lichtbruin is, bak de hazenrug eerst op de vleeskant tot het in ongeveer 3 minuten gekleurd is. Bestrooi het vlees met een beetje zout en versgemalen zwarte peper. Draai de hazenrug om en braad de andere zijde 2 minuten. Leg de hazenrug op een bakplaat en zet 5-7 minuten in de oven. Haal de hazenrug uit de oven en laat het vlees circa 5 minuten rusten. Snijd de filets van het karkas en bewaar ze voor de eindbereiding.

De Rode portsaus

Schil en snijd de winterwortel in stukken. Pel en snijd de uien in zessen. Verhit een scheut olijfolie in een grote sauspan. Bak de ui en wortel in de sauspan tot ze goudbruin gekleurd zijn. Voeg de achtergehouden marinade en gescheurde laurier toe. Hak de karkassen met een groot mes fijn. Blus de saus af met rode wijn, rode port en wildfond, voeg de karkassen toe en breng tegen de kook aan. Laat circa 2 uur op laag vuur trekken. Schenk de fond door een fijnmazige bolzeef in een schone pan en damp de fond verder in tot de saus een krachtige smaak heeft.
Portsaus met pruimen Snijd de gedroogde pruimen in dunne plakjes, voeg ze toe aan de portsaus en verwarm op laag vuur.

Hazenrugfilets braden Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een antiaanbakpan en bak de hazenrugfilets op middelhoog vuur op de niet nog gebraden zijde 1 minuut en daarna op de andere zijde. Snijd de filets in plakjes van circa 1 centimeter dik. (Hazenrugfilets mogen niet warmer worden dan 45-48 graden).

Tags

Serveertip

Dreseer de filet,s op het bord en schep er een deel van de portsaus over.
Serveer met spruitjes en aardappelgratin. of geroosterde vergeten groenten uit de oven
En eventueel een verrukelijke kruidige appel compôte. zie https://www.smulweb.nl/recepten/1463775/Appelcompote

En mooie bijpassende kruidige rode wijn.
Geniet van dit overheerlijke recept

Bron

24 Kitchen Angelique Schmeink



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van riawes
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top