Babi pangang uit de slowcooker

  • Chinees, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 02-10-2019
  • Babi pangang uit de slowcooker

    Babi pangang uit de slowcooker

    Babi pangang uit de slowcooker

  • Babi pangang uit de slowcooker

    Babi pangang uit de slowcooker

    Babi pangang uit de slowcooker

  • Babi pangang uit de slowcooker

    Babi pangang uit de slowcooker

    Babi pangang uit de slowcooker

Bij de bereiding is gebruik gemaakt van een slowcooker. De babi pangang is gemaakt van buikspek maar je kunt eventueel ook kiezen voor speklapjes of procureur. Je zou ook kunen kiezen voor hamlappen, maar deze zijn niet vet genoeg en drogen snel uit.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Een stuk buikspek van 1.8 kilo mét zwoerd zonder been.
Een handje grof zeezout.

Voor de marinade:

2 a 3 theelepels Chinese 5 spices
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
3 eetlepels bruine suiker
Een flinke scheut sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
Voor de saus:

200 ml water
4 eetlepels tomatenpuree
3 eetlepels ketchup
2 eetlepels (zoete) chilisaus
2 eetlepels gembersiroop
2 eetlepels bruine suiker
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
1 theelepel citroensap
2 theelepels ketjap
Eventueel: Maizena om de saus te binden
Eventueel: Sambal wanneer je van pittig houdt.
Optioneel: je kunt ervoor kiezen om eerst een uitje en knoflook heel fijn te snijden en aan te fruiten.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De bereiding begint al (minimaal) een dag van te voren.
Snijd allereerst een ruitpatroon in de bovenste laag van het buikspek.
Doe dit met een heel scherp vlees/koksmes of eventueel met een schoon stanleymes.
Prik met een vleesprikker (of een naald) wat gaatjes aan zowel de vleeskant als aan de zwoerd kant van het buikspek.
Aan de vlees kant zorgt dit ervoor dat de marinade goed intrekt, aan de kant van het zwoerd zorgt dit ervoor dat er uiteindelijk een knapperige korst op komt.

Maak een mix van alle ingrediënten voor de marinade.
En giet dit in een ovenschaal (groot genoeg voor het stuk buikspek).
Leg het stuk buikspek met de vlees kant naar beneden in de ovenschaal, in de marinade. Dek de schaal vervolgens af met aluminiumfolie of een plastic zak en zet deze in de koelkast voor minimaal 12 uur (24 uur is nog beter).

De volgende dag laat je het buikspek eerst op kamer temperatuur komen. Vervolgens gaat het met de zwoerd kant naar beneden in de slowcooker voor 5,5 uur op low. De marinade die achterblijft in de ovenschaal giet je ook nog over het vlees.

Na 5,5 uur haal je het stuk buikspek uit de slowcooker en laat je het op een rooster of in een ovenschaal (buiten de koelkast) een paar uur ‘drogen'.
Dit drogen zorgt ervoor dat er straks in de oven een krokante korst op komt.
Strooi een handje zeezout over het buikspek, dit onttrekt ook vocht.

Ondertussen kun je alvast aan de babi pangang saus beginnen.

Dit is eigenlijk heel simpel, verwarm alle ingrediënten met elkaar in een steelpannetje.

Belangrijk: proef even!
Het is een zoetzure saus maar misschien wil jij de saus nog iets zoeter, zuurder of pittiger.. Maak de saus naar eigen smaak.

Wanneer je de saus te dun vindt kun je hem binden met wat maïzena.

Haal het zout grotendeels van het buikspek af en schuif het rooster de oven in.

Hoelang het buikspek nu precies onder de grill moet dat is niet te zeggen, dit zal per oven erg verschillen.
Bij mij heeft het buikspek zo'n 15 minuten onder de (voorverwarmde) grill gestaan (220 graden).
Maar blijf erbij! Het kan zomaar ineens verbrand zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Hou het goed in de gaten en haal het buikspek uit de oven wanneer jij denkt dat het korstje knapperig genoeg is.

Door het snijden van het ruitpatroon kun je het buikspek nu makkelijk in plakken/stukken snijden.

Serveer op een groot bord of schaal met de babi pangang saus.

Bron

Ashley Willems

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten