Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-09-2019
  • Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

  • Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

  • Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

  • Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

  • Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

    Stamppot palmkool: Stufato di cavolo di palma: net Foeksandievie

Dit jaar voor het eerst Palmkool zelf aan het telen in onze moestuin. Zag Palmkool (Cavolo nero) van de winter bij 2 oudere koks in Italië op 24 Kitchen Naar aanleiding daarvan ben ik me wat gaan inlezen in deze voor mij niet echt bekende groente.

Het werd echter tot de 19e eeuw best wel in Nederland gekweekt, maar raakte in de vergetelheid. Je mag palmkool dus gerust een vergeten groente noemen. Leek me wel lekker: boerenkoolachtig, evenals andere kolen vele gezonde voedingstoffen, een van de meest antioxidant-rijke voedingsmiddelen op aarde en ook nog laag in de Koolhydraten. Dus dat werd hem, vandaag de tamppot alhoewel sommigen dit een wat lompe manier van bereiden/eten vinden voor deze in hun ogen verfijnde groente werd ik zeer aangenaam verrast door de smaak. Heerlijk. Het deed me herinneren aan de foeksandievie die mijn moeder vroeger maakte en wat mij tot nu toe nog steeds niet was gelukt met gewone andijvie. Ook heel lekker die stamppot andijvie van tegenwoordig, maar deze Stufato di cavolo di palma is als je ogen dicht doet wat mij betreft de ultieme flashback naar de jaren zestig.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
700 gram verse palmkool van de nerf ontdaan
500 gram aardappels
200 gram mager gerookt spek (stukje)
klont(je) boter
scheut melk of scheutje koffiemelk
Peper
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 594,34 kcal
Koolhydraten 48,82 g
Eiwitten 21,27 g
Vetten 33,81 g

Bereidingswijze

- Zet een braadpan op, op een zacht vuurtje
- Snijd de zwoerd van de spek, als die eraan zit, en leg die ondersteboven in een warme braadpan
- Snijd het witte (vette) gedeelte van de spek af en in reepjes en zo klein mogelijk (als een gesnipperde ui) en voeg die aan de braadpan toe
- Laat dit even goed smelten, je krijgt dan een laagje vet om in te braden
- Snij dan het overgebleven gedeelte van het spek in reepje en kleinere stukjes (grootte naar eigen smaak en/of inzicht) en voeg dit toe in de braadpan. (laat dit lekker zachtjes sudderen tot het mooi bruin is.
- Was ondertussen de palmkool en snijdt deze fijn en was het nog een keer
- Kook de palmkool in iets meer dan 20 minuten bijtgaar en als ze bijtgaar is haal dan de zwoerd uit de braadpan leg de gekookte palmkool dan bovenop de spek en leg een deksel op de pan. Hierdoor stoomt de palmkool nog even na en krijgt de spek alvast de smaak van de kool.
- Schil ondertussen de aardappels en kook ze in circa 20 minuten gaar of kook ze eerst even 10 minuten (even laten afkoelen) en haal dan de schil eraf (houdt je wat meer aardappel over en schil je er wat minder af) en kook ze dan gaar.
- Voeg de aardappels bij de spekkies en de palmkool en voeg een klontje boter en een scheutje melk, koffiemelk toe en stamp alles door elkaar.

Serveertip

Onze voorkeur gaat dan uit naar afkoelen en dan opbakken en dan serveren met een rookworst, verse worst of gewoon zoals die nu is
Wel met kuiltje ouderwetse jus
Wat mij betreft echt een schot in de roos, of een dartpijl in de kruising. Een blijvertje, ga hier echt meer mee proberen. Bijvoorbeeld met pastinaak, zoete aardappel, Yacon en ook met pasta (de twee mannetjes) wordt die regelmatig gebruikt. Nog genoeg te ontdekken dus.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten