1. Home
  2. Recepten
  3. Slanke keuken
  4. krokante vruchten-croquettes

krokante vruchten-croquettes

Door: cheddar_leone

  • Slanke keuken, Borrelhapje
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 24-09-2019

Ingrediënten 4 personen


Voor de bouillon:
perzik uit blik
ananas uit blik
halve liter water
theelepel suiker

ragout:
40 gram boter
40 gram bloem
50 gram krenten
1 banaan
halve galiameloen
2 kiwi's
halve jona gold
kaneel
gerookte paprikapoeder
speculaaskruiden
vanillesuiker
zout

crunch:
150 gram panko
1 eetlepel halfvolle melk
2 eieren


Verder heb je nodig


Blender
frituurpan
sauspan


Je kent het wel, je hebt zin om lekker te snacken maar je moet toch letten op de lijn want die dagen in de sportschool zijn nou ook niet bepaald vruchtbaar te noemen. Nou, dan heb ik voor jou/jullie het perfecte recept in petto. Bij ons thuis is het al jaren een hit, de klassieke Franse croquette maar dan boordevol vitamines, maar natuurlijk wel met een lekker toefje room of appelmoes. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Je begint met het maken van een fruitbouillon, want die verkopen ze niet als blokjes in de supermarkt. Ik heb in dit recept gekozen voor een perzik-ananas bouillon. Vaak heeft het fruit in blik meer smaak en is al lekker sappig, vandaar deze keuze. Gooi de gehele inhoud van het blik in de pan met een halve liter water. Voeg een theelepel suiker hier aan toe en laat het 2 uur lekker pruttelen, nu heb je tijd om bijvoorbeeld even lekker tot jezelf te komen.

Snij het fruit in stukjes en gooi het lekker in de blender. Wat een echte croquette nou zo lekker maakt zijn natuurlijk de stukjes die erin te vinden zijn. Om dit effect na te bootsen in onze fruitkroket heb ik ervoor gekozen om de rozijn in zijn geheel erin te verwerken. Deze dus niet in de blender gooien. Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe. Roer dit tot er een roux ontstaat. Voeg de afgekoelde bouillon toe en smijt de fruitsmurrie in de pan samen met de krentjes. Niet bang zijn, nu lijkt het nog een beetje op kots maar straks wordt het heerlijk krokant.
Roer dit alles nog eventjes door elkaar tot er een prachtige ragout ontstaat. Nu is het tijd om de kruiden toe te voegen. Een theelepeltje kaneel, een mespuntje gerookte paprikapoeder (voor wat extra pit), een theelepel speculaaskruiden, een half zakje vanillesuiker, en een snufje zout.
Schep de ragout in een bakje en laat het een paar uurtjes afkoelen zodat de kruiden goed in de substantie kunnen trekken.

Nu is het tijd om de crunch te creëren. Zet de panko klaar in een bord en kluts de 2 eieren met de melk los in een ander bord. Rol 10 goed in de hand liggende croquettes. Deze haal je vervolgens door het paneermeel, daarna door het eimengel en dan nog een keer door de panko. Laat de croquettes nu nog eventjes 2 uur opstijven in de koelkast.

Nu is eindelijk de tijd voor frituren aangebroken. Knal die pan aan op 180 graden en de croquettes zullen na 5 minuutjes prachtig goudbruin zijn en heerlijk smeuig van binnen zijn.

Heel veel maakplezier

Tags, , ,

Serveertip

Bij de reguliere croquettes eet men gewoonlijk mosterd. Maar aangezien dit een zoete variant is het heerlijk om hier bijvoorbeeld appelmoes bij te eten. Ik voeg gewoonlijk een beetje wasabi toe aan de appelmoes want ik hou wel van lekker pittig eten. Slagroom kan overigens ook.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cheddar_leone
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top