Klassieke Rundvleessalade met tijm

  • Nederlands, Borrelhapje
  • > 120 min.
  • Klassieke Rundvleessalade met tijm

    Klassieke Rundvleessalade met tijm

    Klassieke Rundvleessalade met tijm

Rundvleessalde vind ik een van de lekkerste gerechten uit de klassieke hollandse keuken. Soms heb ik hier spontaan trek in en als ik echt lui ben koop ik een bakje in de supermarkt. Maar zelf gemaakt is rundvleessalde het aller lekkerst. De smaak is anders en puurder. De tijm geeft de rundvleessalde een aangenaam fris tintje. 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 g runderriblap
Versgemalen peper en zout
1 el zonnebloemolie
50 g roomboter
2 knoflooktenen
10 g verse tijm
1 laurierblaadje
1 blokje runderbouillon
500 ml water
200 ml bier
1 kg kruimige aardappels
3 grote augurken
1 sjalot
1 tl gedroogde oregano
150 ml crème fraîche
150 ml mayonaise
1 el paprikapoeder
1 tl mosterd
1 tl worcestersauce

Boodschappen bestellen
Benodigdheden

braadpan, snijplank en mes, mengkom

Bereidingswijze

1. Haal de runderriblap uit de koelkast.
2. Breng op smaak met peper en zout. Verhit de olie in een dikke braadpan. Laat de pan flink heet worden.
3. Plet de knoflooktenen met je mes en doe deze in de pan. Rits 5 g verse tijm van de takjes bij de olie en de knoflook.
4. Doe de roomboter er ook bij in de pan en schroei de runderriblap dicht aan beide kanten. Zet daarna het vuur laag. Doe het laurierblaadje, het blokje runderbouillon, het water en het bier erbij. Plaats de deksel op de pan en laat minimaal 1 1/2 uur stoven.
5. Kook ondertussen de aardappelen gaar in ruim water met zout, giet ze af en doe ze in een bak in de koelkast om af te koelen.
6. Snijd wanneer de riblap bijna klaar is de augurk in kleine stukjes, snipper de sjalot en rits de overige tijm van de takjes.
7. Doe de sjalot. de tijm en augurk in een mengkom. Voeg hier de afgekoelde aardappel, gedroogde oregano, creme fraiche, paprikapoeder, mosterd, worcestersauce peper en zout aan toe.
8. Haal de runderriblap uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in kleien stukjes.
9. Voeg de stukjes rundvlees toe aan het aardappel mengsel en meng alles goed door elkaar. Druk de aardappel stuk met een vork terwijl je aan het mengen bent.
10. Zet de rundvleessalade afgedekt in de koelkast. Laat minimaal 1/2 uur afkoelen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Sabine_Gaastra avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten