1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. Balinese groentesoep (van de kookles)

Balinese groentesoep (van de kookles)

Door: wilmiewillemse

  • Indonesisch, Soep
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 16-09-2019

Ingrediënten 6 personen


- 150 gram oesterzwammen
- 1 wortel
- 150 gram kousenband (ik heb die vervangen door sperzieboontjes)
- 150 gram bloemkool
- stukje komkommer, geschild en zaadjes eruit
- 5 teentjes knoflook
- 5 sjalotjes
- 1 limoen
- 5 kaffir lime leaves (limoenblaadjes) liefst vers of uit de diepvries
- 2 lente-uitjes
- 1 rode peper (of meer als je van pittig houd
- 1 liter kippenbouillon
- gefrituurde sjalotjes of uitjes om mee te garneren
- plantaardige olie
- peper en zout


Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)
Balinese groentesoep (van de kookles)

Deze groentesoep heb ik voor het eerst gemaakt tijdens de kookles op Bali (Jambangan Bali Cooking Class). Ik heb het recept meegekregen en dus kan ik er thuis ook nog lekker van genieten.
De smaken kwamen goed overeen met dezelfde smaak zoals ik deze soep op Bali heb gemaakt. Het viel thuis ook bij iedereen in goede aarde dus ik zet het recept hier neer.
De meeste ingrediënten zijn hier moeiteloos te verkrijgen en in de receptuur van de kookles, die je mee naar huis krijgt, staan vaak al alternatieven voor bepaalde ingrediënten die typisch Balinees of Indonesisch zijn en die elders vaak moeilijk te verkrijgen zijn.
 
N.B. Qua groenten wordt er natuurlijk ook op Bali gevarieerd met wat er zoal voorhanden is. De bloemkool en komkommer die ik hier gebruikt heb (ook tijdens de kookles) staan niet in het recept wat ik heb meegekregen. Zelf ben ik ook gewend om in mijn groentesoep te variëren met de groenten van het seizoen of naar gelang wat je in huis hebt.  

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Snij (trek) de oesterzwammen in reepjes, snipper de sjalotjes, snij de lente-uitjes in ringetjes en hak de knoflook, schil de wortel en snij deze in kleine stukjes, snij de rode peper fijn en haal de pitjes en zaadlijsten eruit, top de boontjes en snij ze in stukjes van +/- ½ cm.
- Verhit een beetje olie in een soeppan en fruit hierin de sjalot, lente-ui en knoflook tot lichtbruin.
- Voeg de oesterzwammen en de rode peper toe en fruit deze nog een paar minuutjes mee.
- Giet de bouillon erbij, voeg het limoensap toe en doe de in dunne reepjes gesneden limoenblaadjes erbij. (Ik leg de blaadjes op elkaar rol ze op en snij ze in ragfijne reepjes).
- Breng het geheel aan de kook en voeg de wortel, bloemkool en boontjes toe.
- Laat de soep nog zachtjes pruttelen totdat de groenten de gewenste garing hebben. Ze mogen nog wel een beetje knapperig blijven.
- Voeg op het laatste moment de komkommer pas toe en maak op smaak met peper en zout.
- Serveer de soep in kommen en strooi er wat gefrituurde sjalotjes of uitjes overheen.

Tags, , , , , , ,

Bron

Jambangan Bali Cooking Class, vertaald en een beetje aangepast, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top