1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Lawar Bali (van de kookles)

Lawar Bali (van de kookles)

  • Indonesisch, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 16-09-2019

Ingrediënten 6 personen


- 250 gram kousenband of sperzieboontjes
- 250 gram taugé
- 4 bospenen
- ½ verse kokosnoot, geraspt (heb ik vervangen door 100 gram gedroogde kokossnippers + 50 gram kokoscrème of santen aangevuld met een scheutje water)
- 2 el Base Genep (link)
- 1 el palmsuiker
- 1 el gefrituurde sjalotjes (of uitjes)
- 1 limoen
- mespunt zout


Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)
Lawar Bali (van de kookles)

Dit typisch Balinese gerecht wordt meestal geserveerd tijdens ceremonies. Letterlijk vertaald betekent 'lawar' 'dun gesneden'. Het wordt vaak geserveerd met andere feestelijke gerechten zoals bijvoorbeeld Babi Guling (speenvarken) maar bij een alledaagse Ajam Kari (kip kerrie) of saté is het net zo goed heerlijk.
Ik heb tijdens de kookles op Bali in deze vegetarische variant gemaakt maar het wordt vaak ook met kip of varkensvlees gemaakt.
Omdat ik geen verse kokosnoot voorhanden had heb ik het met kokossnippers gemaakt die ik een tijdje in kokoscrème (santen) met een beetje water wat zachter heb laten worden.
Echte Balinezen zullen misschien hun neus ophalen voor dit recept maar hier in Nederland moet je soms inventief zijn en roeien met de riemen die je hebt. Mooi staaltje creatief koken dus weer

TIP: De Base-genep- is de basis voor meer Balinese gerechten, kun je al eerder maken, in een grotere hoeveelheid. Houd deze goed in de koelkast of voor wat langere tijd, geproportioneerd, in de vriezer.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Rasp de verse kokosnoot. Als je de droge vorm gebruikt voeg je de kokoscrème en een beetje water toe, schept alles goed door elkaar zodat de kokos wat zacht kan worden.
- Haal de eindjes van de sperzieboontjes af en snijd ze in stukjes van ½ cm. Blancheer ze 2 minuten en laat ze uitlekken.
- Giet kokend water over de taugé en laat uitlekken.
- Schil de wortel en rasp ze met een grove rasp.
- Doe de kokosnoot, boontjes, taugé en wortel in een grote schaal en voeg de base genep, palmsuiker, uitjes en zout toe en meng alles goed door elkaar. Traditioneel mag dit met de handen gebeuren.
- Pers de limoen uit over het geheel en meng alles goed door elkaar.

Tags, , , , , , ,

Bron

Jambangan Bali Cooking Class (zelf vertaald, gemaakt en gefotografeerd.)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top