1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Zelf yoghurt maken

Zelf yoghurt maken

Door: marcdepester

  • Belgisch, Ontbijt
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 06-09-2019

Ingrediënten 4 personen


1 liter (volle) melk
125 ml gewone yoghurt.

(Zoek even op de verpakking naar de vermelding ‘met levende fermenten'. Je kan ook de bacteriën in poedervorm kopen bij de natuurvoedingswinkel, bij de apotheker of online. Vraag naar een mengeling van de lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilis.)


Verder heb je nodig


Thermometer

Zelf yoghurt maken
Zelf yoghurt maken

Yoghurt kopen we maar al te vaak in de supermarkt. Maar wist je dat je yoghurt makkelijk zelf kunt maken?

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Warm in een kookpot met dikke bodem de melk op tot 45°C. (Zorg ervoor dat je met schone materialen werkt).
-Voeg 125 ml yoghurt toe en roer goed door met een garde.
-Pas op dat de melk niet warmer wordt dan 45°C.
-Nu komt het iets moeilijkere deel. Het mengsel moet je nu voor minimaal 7 uur tussen 32°C en 49°C houden. Dan ontwikkelen de bacteriën zich het best. Dat is ook precies wat een yoghurtmachine voor jou doet.
Goed nieuws, met een beetje creativiteit heb je zo'n machine helemaal niet nodig:

-Heeft jouw oven een functie waarvan je enkel het lampje kunt laten branden? Dat is meestal warm genoeg.
-Giet het mengsel in een thermos die de warmte vasthoudt. De thermos kan je nadien nog goed inpakken met handdoeken.
-Het warmste plekje in huis is vaak bovenop je koelkast. Heb je een ingebouwd exemplaar? Zet het dan in de kast erboven. In de kast blijft de warmte bovendien constant.
-Op een zomerse dag op de vensterbank kan het ook.

-Na 7 uur fermentatietijd zie je al tekenen van een heerlijke yoghurtstructuur. Dan hebben de bacteriën zich voldoende ontwikkeld. Nu komt het leuke deel. Met een paar simpele technieken krijg je jouw yoghurt helemaal zoals je hem zelf wilt.
-Eerder fan van een dikkere yoghurt? Experimenteer gerust met de fermentatietijd. Laat de bacteriën langer in de warme omgeving inwerken, voor 12 uur of 24 uur bijvoorbeeld. Als je de fermentatie wil stopzetten, stop je de yoghurt gewoon in de koelkast. Daar blijft hij minimaal één week goed.

Tags

Serveertip

-Voeg een eetlepel suiker toe want de suiker voedt de bacteriën, waardoor je meer yoghurt krijgt.

Voor een romiger effect:
-meng een eetlepel melkpoeder onder het mengsel voordat je het laat fermenteren
-Als de yoghurt klaar is, kan je hem door een neteldoek gieten en laten uitlekken tot een dikkere massa. Dan krijg je een typische Griekse yoghurt of Midden-Oosterse labneh.

Bron

Libelle



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top