Balinese varkenssaté

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 19-08-2019
  • Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

  • Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

  • Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

  • Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

  • Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

    Balinese varkenssaté

Deze saté komt uit het boek 'Street Foods of Bali' wat ik van mijn vakantie heb meegebracht. Het gerecht staat onder de naam 'Sate Asam Celeng' maar toen ik dat ging vertalen kreeg ik everzwijn saté als vertaling. Omdat ik gewone varkensprocureur heb gebruikt heb ik het gewoon Balinese varkenssaté genoemd ;) :)
Ik heb het recept enigszins aangepast aan de Nederlandse norm en dus minder pepers gebruikt. Ook heb ik hier en daar naar eigen inzicht wat veranderingen aangebracht. De aangepaste versie, die ik zelf graag vaker wil gebruiken, zet ik hier neer.

TIP: Ik heb er uit hetzelfde boek een Balinese-pindasaus- bij geserveerd.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
- 1200 gram procureur/varkensnek of schouderkarbonade (zonder bot) in kleine blokjes gesneden
- 2 rawits, fijngehakt
- 1 el palmsuiker
- snufje zout

Marinade:
- 1 rode peper
- 125 gram sjalotten
- 6 tenen knoflook
- 20 gram verse gember
- 30 gram verse kentjoer (of 1 tl poeder)
- 50 gram verse kurkuma
- 2 kemirie noten
- 1 tl trassi
- 1 tl korianderzaad
- ¼ tl zwarte peper
- ¼ tl nootmuskaat
- 4 kruidnagels
- 1 stengel citroengras/sereh
- 1 salamblad (of laurierblad)
- ¼ tl zout
- 4 el water
- 4 el plantaardige olie (arachide of zonnebloem)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Maak de marinade. Maak alle ingrediënten (behalve de olie, citroengras, salamblad en water) fijn in een stenen vijzel (je kunt ook een keukenmachine of staafmixer gebruiken).
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem, voeg de fijngemaakte pasta, het citroengras, salamblad en water toe en laat dit even pruttelen op een klein pitje tot de vloeistof is ingekookt en de saus geurig is. Zet opzij om af te koelen.
- Meng het vlees, rawits, palmsuiker en zout goed door elkaar en voeg de marinade toe, meng dit ook weer goed door elkaar.
- Rijg het vlees aan stokjes en zet ze opzij.
- Grill de sateetjes op een loeihete bbq en draai ze vaak om.
- Serveer ze direct.

Bron

Street Foods of Bali (vertaald, aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd)

Serveertip

Lekker met Balinese-pindasaus-

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 28-08-2019

Hoi Dennis. Voor bij het vlees waar ik 2 rawits heb gebruikt gebruiken ze in het origineel 3 tot 5 rawits en in de marinade waar ik 1 rode peper heb gebruikt is het origineel 75 gram (grote) rode pepers. Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt en ben benieuwd als je het zo maakt of het niet te heet is. Maar smaken verschillen nu eenmaal. Groetjes van Wilmie _O_

DennisKooktGraag avatar
DennisKooktGraag 27-08-2019

Lijkt me heerlijk maar hoeveel pepers gaan er origineel in? Ik heb de rawit peper bij een vriendin en de tuin staan en we houden hier van pittig.. of gewoon erg heet zoals andere vrienden zeggen...

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten