1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Balinese varkenssaté

Balinese varkenssaté

Door: wilmiewillemse

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 19-08-2019

Ingrediënten 6 personen


- 1200 gram procureur/varkensnek of schouderkarbonade (zonder bot) in kleine blokjes gesneden
- 2 rawits, fijngehakt
- 1 el palmsuiker
- snufje zout

Marinade:
- 1 rode peper
- 125 gram sjalotten
- 6 tenen knoflook
- 20 gram verse gember
- 30 gram verse kentjoer (of 1 tl poeder)
- 50 gram verse kurkuma
- 2 kemirie noten
- 1 tl trassi
- 1 tl korianderzaad
- ¼ tl zwarte peper
- ¼ tl nootmuskaat
- 4 kruidnagels
- 1 stengel citroengras/sereh
- 1 salamblad (of laurierblad)
- ¼ tl zout
- 4 el water
- 4 el plantaardige olie (arachide of zonnebloem)


Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté
Balinese varkenssaté

Deze saté komt uit het boek 'Street Foods of Bali' wat ik van mijn vakantie heb meegebracht. Het gerecht staat onder de naam 'Sate Asam Celeng' maar toen ik dat ging vertalen kreeg ik everzwijn saté als vertaling. Omdat ik gewone varkensprocureur heb gebruikt heb ik het gewoon Balinese varkenssaté genoemd
Ik heb het recept enigszins aangepast aan de Nederlandse norm en dus minder pepers gebruikt. Ook heb ik hier en daar naar eigen inzicht wat veranderingen aangebracht. De aangepaste versie, die ik zelf graag vaker wil gebruiken, zet ik hier neer.

TIP: Ik heb er uit hetzelfde boek een Balinese-pindasaus- bij geserveerd.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Maak de marinade. Maak alle ingrediënten (behalve de olie, citroengras, salamblad en water) fijn in een stenen vijzel (je kunt ook een keukenmachine of staafmixer gebruiken).
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem, voeg de fijngemaakte pasta, het citroengras, salamblad en water toe en laat dit even pruttelen op een klein pitje tot de vloeistof is ingekookt en de saus geurig is. Zet opzij om af te koelen.
- Meng het vlees, rawits, palmsuiker en zout goed door elkaar en voeg de marinade toe, meng dit ook weer goed door elkaar.
- Rijg het vlees aan stokjes en zet ze opzij.
- Grill de sateetjes op een loeihete bbq en draai ze vaak om.
- Serveer ze direct.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Lekker met Balinese-pindasaus-

Bron

Street Foods of Bali (vertaald, aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd)



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top