1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Scandinavische keuken
  5. Rote Grütze oh zo lekker....

Rote Grütze oh zo lekker....

Door: Keukensloofje47

  • Scandinavisch, Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 12-08-2019

Ingrediënten 10 personen


100 gr aardbeien gehalveerd of in vieren
100 gr rode bessen gerist
100 gr bramen
100 gr kersen ( uit pot)
100 gr bosbessen
100 gr frambozen
300 ml kersensap of sap naar keuze( druivensap)
merg van 1 vanille peul
3 el aardappelmeel.
scheut Coebergh bessenlikeur
4-5 eetlepels agavesiroop


Verder heb je nodig


Pan, keukenpapier, gesteriliseerde potjes, garde, vergiet

Rote Grütze oh zo lekker....

Zalig eindresultaat

Zalig eindresultaat
Rote Grütze oh zo lekker....

Rote Grütze van Lidl

Rote Grütze van Lidl
Rote Grütze oh zo lekker....

Alle ingrediënten

Alle ingrediënten
Rote Grütze oh zo lekker....

peul en uitgeschraapt merg

peul en uitgeschraapt merg
Rote Grütze oh zo lekker....

Aardappelmeel met Coebergh

Aardappelmeel met Coebergh
Rote Grütze oh zo lekker....

Vruchtjes drogen op keukenpapier

Vruchtjes drogen op keukenpapier
Rote Grütze oh zo lekker....

Uitgelekte kersen

Uitgelekte kersen
Rote Grütze oh zo lekker....

kersensap aan de kook brengen

kersensap aan de kook brengen
Rote Grütze oh zo lekker....

Aardappelzetmeel papje toevoegen

Aardappelzetmeel papje toevoegen
Rote Grütze oh zo lekker....

De vruchtjes toevoegen

De vruchtjes toevoegen

 Rote Grütze of rødgrød is een gerecht uit Scandinavië en het noorden van Duitsland. Het is een zoet, licht zurig gerecht( afhankelijk van de vruchten en de hoeveelheid suiker die je gebruikt) waarin verschillende rode vruchten met suiker,vruchtensap en bindmiddel  gemengd zijn. Het wordt gegeten als dessert met melk of niet te stijf opgeklopte room, maar ook met vanillesaus.
In Centraal Duitsland is een andere variant van "Rote Grütze" bekend, die van vruchtensap, suiker en griesmeel of sago wordt gemaakt. Ook wordt het opgediend als dessert met vanillesaus.

Het gerecht lijkt veel op het Nederlandse watergruwel of krentjebrij.
In het Deens heet het gerecht rødgrød med fløde (rode vruchten met room), wat gezien wordt als een Deense tongbreker. Voor niet-Deense sprekers is de uitspraak nagenoeg onmogelijk.



Manlief is verzot op Rote Grütze. Steeds als we in Duitsland zijn moet er een pot mee. Nu heb ik eens nauwkeurig het etiket bekeken en wat op internet gezocht en zo kwam ik op het idee om  het zelf eens te maken. Maar dan mijn eigen versie.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Was de vruchtjes voorzichtig. Rol ze droog in keukenpapier.
Haal de kroontjes van de aardbeien en halveer de kleine exemplaren en snij de grotere in vieren.
Ris de rode bessen.
Doe het sap in een pan samen met het vanillemerg en de lege peul.

Breng het sap aan de kook.

Roer ondertussen een papje van het aardappelmeel met 2 el bessenlikeur.
Vis de peul uit het sap.

Voeg het papje toe aan het sap in de pan en laat het geheel even indikken.

Voeg dan de vruchtjes toe en laat deze even meekoken.
Proef en voeg eventueel nog wat Coebergh toe.

Doe de Rote grütze in de gesteriliseerde potjes . Zo is je moeite lang houdbaar.

Serveer ijskoud bij room, vanillevla, ijs of yoghurt.

Tags, , , ,

Serveertip

Eten kinderen mee?
Laat de Coebergh weg en neem in de plaats kersen of druivensap om het papje mee aan te maken.

Een favo lunch of ontbijt is bij ons, ( Griekse yoghurt, handje bosbes en rode bes, of aardbei ,40 gram zelfgemaakte granola en twee eetlepels Rote Grütze)


De pakken diepvriesfruit zijn ook te gebruiken, maar er gaat natuurlijk niets boven vers.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top