1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles

Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles

Door: wilmiewillemse

  • Indonesisch, Saus/dressing
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 09-08-2019

Ingrediënten 1 personen


- 10 sjalotten
- 15 tenen knoflook
- 4 cm kentjoer/kencur (of 1 tl poeder)
- 4 cm galangal (of 1 tl poeder)
- 4 cm gember (of 1 tl poeder)
- 4 cm kurkuma (of 1 tl poeder)
- 2 rawits (kleine het pepers)
- 3 rode pepers
- 4 kemirie noten
- 1 tl koriander zaadjes
- 1 tl zwarte peper korrels
- 1 tl witte peper (gemalen)
- 2 kruidnagels
- ½ tl nootmuskaat poeder
- 1 el palmsuiker
- 1 stengel citroengras
- 2 salam blaadjes (of 2 laurierblaadjes)
- 2 tl trassi
- 3 el kokosolie (arachide olie of zonnebloemolie kan ook.
- optioneel kun je zelf eventueel zout toevoegen. (Ik vind dit zelf echter niet nodig)


Verder heb je nodig


Vijzel, staafmixer of keukenmachine

Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles
Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles

Deze basis kruiden en specerijen-mix (pasta) leerde ik als eerste om  te maken op de kookles in Bali. (Jambangan Bali Cooking Class).
Het is een eeuwenoud recept voor een kruiden- en specerijenmix die in vele Balinese gerechten gebruikt wordt. In Bali kun je het zelfs kant-en-klaar op de meeste markten kopen. Hier in Nederland hebben we het geluk dat je eigenlijk alle ingrediënten zonder moeite in elke toko wel kunt vinden. Soms hebben ze niet alle ingrediënten vers in huis (zoals bijvoorbeeld; kentjoer/kencur, galangal en kurkuma) maar dan hebben ze het vaak wel uit de vriezer of als poeder.
Je kunt de zelfgemaakte mix makkelijk bewaren in een dichte pot in de koelkast (2 weken, of in de diepvries (enkele maanden). Hierbij is het makkelijk om een ijsblokjesbakje te gebruiken, 1 blokje is ongeveer gelijk aan 1 eetlepel.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Maak de sjalotten, knoflooktenen, kentjoer, galangal, gember en kurkuma schoon en snijd het fijn. Hak de kemirie noten en voeg het samen met de trassi toe aan het geheel.
- De authentieke wijze is om het met een vijzel fijn te maken maar je kunt ook gewoon een Keukenmachine of staafmixer gebruiken.
- Maak de korianderzaadjes, zwarte peperkorrels, kruidnagels en nootmuskaat eerst fijn in een vijzel en voeg het dan toe aan de pasta.
- Verhit de kokosolie in een pan en fruit hierin de pasta. Voeg het gekneusde citroengras, salamblaadjes, palmsuiker en witte peper (eventueel zout) toe laat het geheel enkele minuten pruttelen op een klein vuurtje tot het geurig is.
- Bewaar het in een dichte pot in de koelkast of vries een gedeelte in.

Tags, , , , , , , ,

Bron

Jambangan Bali Cooking Class (zelf vertaald, aangepast, gemaakt en gefotografeerd.)



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top