1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Witlofschotel met room en boerenkaas..geen slankrecept maar zo lekker

Witlofschotel met room en boerenkaas..geen slankrecept maar zo lekker

Door: pwiggers

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 02-08-2019

Ingrediënten 2 personen


3 à 4 struikjes witlof
20 gram roomboter
peper, zout, nootmuskaat
100 ml slagroom
6 of 8 plakjes belegen boerenkaas


Verder heb je nodig


Grote koekenpan liefst met deksel
ovenschaal

Gesmuld van deze overheerlijke witlofschotel
Gesmuld van deze overheerlijke witlofschotel
Witlofschotel met room en boerenkaas..geen slankrecept maar zo lekker
Witlofschotel met room en boerenkaas..geen slankrecept maar zo lekker
Witlofschotel met room en boerenkaas..geen slankrecept maar zo lekker
Witlofschotel met room en boerenkaas..geen slankrecept maar zo lekker

Het recept van deze super lekkere witlofschotel vond ik in het kookboekje Chez L'Hirondelle. Het zijn reepten en verhalen van een table d"hote in Frankrijk van Heleen Oosterveld. Ik heb het recept een heel klein beetje aangepast, met name de hoeveelheid kaas die ik wat erg veel vond in het originele recept.
Hetzelfde boekje waarin ik ook de basis van mijn "Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven" heb gevonden die nu al 3088 keer bewaard is op Smulweb.
Het bijzondere aan deze witlof is, dat de witlof eerst gebakken wordt in roomboter, daarna afgeblust met room. De witlof gaat in de Ovenschaal. Er worden plakjes kaas op de witlof gelegd, daarover wordt de warme room gegoten en het geheel gaat zo in de oven.
Super, super lekker om eens echt te genieten.

.
.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak de witlof schoon, snij de uiteinden van de witlofstruikjes en halveer de struiken witlof.
Smelt de boter in de Koekenpan.
Bak de struikjes witlof zachtjes in de boter tot ze een beetje bruine kleur hebben gekregen (ie foto).
Kruid de witlof met peper, zout en wat nootmuskaat.
Doe het deksel op depan of ek af met aluminiumfolie. Laat de witlof 15 tot 10 minuten zachtjes smoren tot de witlof beetgaar is.
Voeg de room toe en laat de witlof nog heel even stoven. Bewaar het kookvocht.
Doe de struikjes witlof in de ovenschaal.
Bedek de witlof met de plakjes kaas een giet het kookvocht over de witlof.

Verwam de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.

Laat de witlof in 15 tot 20 minuten goudbruin gratineren.



Tags, ,

Serveertip

Je kunt ook eerst nog plakjes ham over de witlof leggen voordat de kaas erover gaat.

Bron

Kookboekje Chez L'Hierondelle van Heleen Oosterveld, recepten en verhalen van een table d'hote (Frankrijk)



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top