1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Ierse keuken
  5. Ierse Schelvis

Ierse Schelvis

Door: marcdepester

  • Iers, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 02-08-2019

Ingrediënten 4 personen


4 dikke moten schelvis
2 uien
80 gram boter
1 citroen
50 gram paneermeel
zout, peper
1/4 liter cider
3/4 dl azijn
peterselie


Ierse Schelvis
Ierse Schelvis

Schelvis is het hele jaar door tegen een matige tot interessante prijs verkrijgbaar. Het seizoen van schelvis loopt van september tot januari. Het visvlees is iets zachter dan dat van kabeljauw, maar zeer smakelijk en het is eveneens voor alle bereidingen geschikt. Gerookte haddock is een klassieker in Engeland, waar schelvis op vrijwel alle menukaarten is terug te vinden. Schelvis heeft veel en grote schubben en wordt daarom vooral in visfilet verkocht. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Zet de oven op 200 graden C.
-Was en droog de moten vis en strooi er aan beide kanten zout en peper over.
-Schil de uien en snij ze in fijne juliënne.
-Schil de citroen, snij het citroenvlees aan brunoise.
-Was en hak wat peterselie.

-Smeer een ovenvaste schaal in met 30 gram boter.
-Bedek de bodem met de ui, citroen en de helft van de peterselie.
-Leg hierop de moten vis.
-Giet er de cider bij en de azijn.
-Het vocht moet gelijk staan met de bovenkant van de vis.
-Strooi er het paneermeel over.
-Snij 20 gram boter in kleine stukjes en verdeel deze over de vis.
-Zet de schaal 20 minuten in de oven.
-Als de vis klaar is, haal de moten dan uit de schaal, laat ze uitlekken en leg ze op een voorverwarmde dienschaal. Houd deze warm.

-Giet het vocht van de vis in een pannetje en laat het snel reduceren voor een derde gedeelte.
-Wrijf de saus dan door een fijne zeef.
-Warm ze weer op en roer er de rest van de boter in kleine stukjes bij onder voortdurend kloppen met de garde. -Controleer de smaak en corrigeer deze eventueel met peper en zout.
-Giet de saus over de moten vis, strooi er de rest van de peterselie over en serveer.

Tags,

Bron

Wereldsmaken



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top