1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Russische keuken
  5. Pirog – Russische Gehakttaart

Pirog – Russische Gehakttaart

  • Russisch, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 30-07-2019

Ingrediënten 4 personen


Voor het deeg :
30 g gist
1 dl lauw water of minder
100 + 400 g bloem
1 afgestreken theelepel suiker
1/2 theelepel zout
1,2 dl olie

Voor de vulling:
2 uien
180 g rijst
2 eetlepels olie
ca. 5 dl water
2 eieren
300 g rundergehakt
200 g eekhoorntjesbrood (boleten)
2 eetlepels in repen gesneden paprika uit een pot
1/2 theelepel peper
1 eetlepel gehakte dille
1 eetlepel gehakte peterselie

Om te bestrijken:
1 geklutst ei
50 g gesmolten boter



Pirog – Russische Gehakttaart
Pirog  – Russische Gehakttaart

Pirog is een gebakken taart met een zoete of hartige vulling.  Pirogi komen in verschillende vormen voor: ze zijn vaak langwerpig, maar kunnen ook cirkelvormig of rechthoekig zijn.  Voor het deeg wordt tegenwoordig hoofdzakelijk tarwemeel gebruikt. De vulling voor pirogi kan zoet zijn en kwark of cottagekaas bevatten, fruit zoals appels , pruimen of verschillende bessen , evenals honing, noten of papaverzaden. Hartige versies kunnen bestaan uit vlees, vis, paddenstoelen, kool, rijst, boekweitgries of aardappel. Dit recept is een hartige versie.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Los de de gist op in wat lauw water (minder dan 1 dl).
-Zeef 100 g bloem in een mengkom en maak in het midden een kuiltje. Giet de gist daarin en strooi er wat bloem over. Leg een doek over de kom en laat het voordeeg 15 minuten rijzen op een warme plaats.
-Kneed de suiker, 1/2 theelepel zout en 1.2 dl olie met het voordeeg en de rest van de bloem en laat het deeg nog 15 minuten rusten.
-Schil en hak de uien en verwarm 2 eetlepels olie; doe de rijst en de ui erin en bak deze even. Giet dan het water erbij en laat de rijst net zolang koken tot hij heel zacht is geworden en het vocht bijna verdampt is. Laat de rijst afkoelen.
-Leg intussen 2 eieren in kokend water en kook ze 10 minuten.
-Roer de afgekoelde rijst door het gehakt.
-Pel de eieren en hak ze grof.
-Snijd de paddestoelen in reepjes.
-Meng de gehakte eieren, 1 theelepel zout, de reepjes paprika, peper, dille, paddestoelen en peterselie eveneens door het gehakt.

-Verwarm de oven voor op 180 °C.
-Rol het deeg uit en snijd er 2 grote rechthoeken uit ter grootte van het bakblik.
-Leg een lap op het beboterd blik; bestrijk het deeg met de vulling en leg er een tweede lap deeg op. Maak de randen vochtig en druk deze stevig aan. Klop het rauwe ei en smeer dit met een kwastje op de bovenkant van het deeg.
-Bak de gehakttaart 1 uur in de voorverwarmde oven.
-Bestrijk de gebakken pirog nog warm met de gesmolten boter en snijd hem in rechthoeken.

Bron

Wereldsmaken



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top