1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Caribische keuken
  5. Tropische hele kip van de barbecue

Tropische hele kip van de barbecue

Door: bySam

  • Caribisch, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 23-07-2019

Ingrediënten 4 personen


" Een hele (biologische) kip
" Een blikje bier of als je geen bier lust, een blikje cola, maar je proeft de bier eigenlijk niet
" 1 eetlepel arachideolie

Voor de droge rub
" 3 eetlepels gerookte paprikapoeder
" 3 eetlepels Chinese vijfkruidenpoeder
" 1 eetlepel zout
" 1 eetlepel gemalen zwarte peper
" 1 eetlepel mosterdpoeder
" 1 eetlepel gemberpoeder

Voor de tropische barbecue saus
" verse gember (stuk van 2,5 cm (geschild)
" 1 hele chilipeper
" 1 bos lente ui
" 2 eetlepels olijfolie
" 125 ml tomatenketchup
" 500 ml mangosap
" 250 ml sinaasappelsap
" 125 ml witte wijnazijn
" 60 ml donkere melasse
" zout en peper naar smaak


Verder heb je nodig


Een barbecue met deksel zodat de kip op het bierblikje rechtop kan staan of een oven. Huishoudfolie, een ovenschaal, Magimixer en kwast.

Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue
Tropische hele kip van de barbecue

Toen mijn vriend en ik een Big Green Egg kochten konden we eindelijk een beer can chicken grillen. Oftewel een hele kip op een bierblikje en dat dan op de barbecue. Doordat het bier in het blikje gaat koken en omhoog komt wordt de kip van binnen gaar gestoomd. En dat terwijl de buitenkant juist gegrilld wordt. Een heerlijke manier om een mals kippetje op tafel te toveren dus. Een bevriende chef, Justin Brown, had nog een mooi recept liggen, dus die heb ik gemaakt. Het is een recept voor een hele kip van de bbq met een tropische barbecuesaus als lak. Echt gruwelijk lekker. Het recept is niet moelijk, maar je moet op tijd beginnen omdat de marinade in de kip moet trekken en de kip ook een tijdje op de bbq moet. Maar het resultaat, een heerlijk sappig kippetje, is het meer dan waard. Bekijk het recept met meer foto's.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Begin met het maken van de droge rub.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Neem een vel keukenpapier en dep hiermee buitenkant van de kip droog. Smeer vervolgens de buitenkant van de kip in met arachideolie. Zo blijft de droge rub beter plakken aan de kip. Pak de kip vast en smeer met je vrije hand de droge rub gelijkmatig over de hele buitenkant van de kip. Leg vervolgens de gemarineerde kip in een grote (oven)schaal en dek af met folie. Laat de kip een uur lang marineren in de koelkast.


Maak nu de bbq saus.
Doe in een Magimixer de geschilde gember, lente ui en chilipeper en maal alles fijn. Doe wat de olijfolie in een grote pan (Le Creuset bijvoorbeeld) en bak hierin de kruiden op laag vuur totdat alles zacht is.

Doe vervolgens de tomatenketchup, mangosap, sinaasappelsap, witte wijnazijn, donkere melasse en zout en peper erbij en roer alles goed door elkaar. Breng de saus aan de kook, zet het vuur wat lager en laat de saus een half uur pruttelen totdat het wat dikker is geworden. Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat de barbecuesaus afkoelen.

Verwarm de oven of de bbq voor op 180 graden Celsius.

Haal de kip uit de koelkast. Open het blikje bier en drink het voor de helft leeg. Zet de kip vervolgens over het halve blikje bier. Als het goed is blijft de kip goed staan zo.

Zet nu de kip in de oven of op de bbq en zet er een bakplaat onder zodat de vloeistoffen die vrijkomen opgevangen worden.

Grill de kip eerst 25 minuten. Pak vervolgens de tropische bbq saus en kwast een laag van de marinade op de buitenkant van de kip. Grill de kip nogmaals 40 minuten en blijf de marinade ondertussen erop kwasten (om de tien minuten).

Wanneer de kip gaar is haal je het voorzichtig van het blikje af en leg je de kip op een houten plank.

Tags, , ,

Serveertip

Serveer de hele kip of snij de kip in stukken. Serveer met frisse groene salade, gegrilde ananas en wat van de tropische barbecuesaus.

Bron

Justin Brown



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bySam
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top