1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Sate
  6. sate lemak

sate lemak

Door: hans3333

  • Indonesisch, Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 20-07-2019

Ingrediënten 4 personen


500gr buikspek (= +/- 8 stokjes saté)
1 grote gesnipperde ui
2 grote teen knoflook, maar eigenlijk is dat ook smaak gebonden
1 theelepel Ketoembar
½ theelepel Laos
2 theelepels rietsuiker of een stukje goela djawa
1 á 2 theelepel(s) Sambal Oelek. Houd je echt van pittig doe er dan nog een theelepel bij
Zout en peper naar smaak
3 eetlepels ketjap manis

pittige pinda saus:
1 theelepel fijngehakte knoflook
200 gram pindakaas
125 ml santen (kokosmelk)
1 theelepel tomatenpuree
1 theelepel djahé (gemalen gemberwortel)
1 theelepel laos
3 eetlepels ketjap
2 eetlepels olie
1 theelepel tamarinde pasta (evt. Vervangen door 2 eetlepel citroensap)
2 fijngehakte rode lomboks (Indonesische benaming voor rode€", spaanse€" of chilipepers)
Zout naar smaak


Verder heb je nodig


Sate stokjes
mengkom
pan

sate lemak
sate lemak

Eens wat anders dan de standaard , lekker buikspek !

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snij het spek in stukken van ongeveer 2 cm .
Bestrooi het vlees met zout en de peper.
Mix de rest van de ingrediënten in een kom en hou een klein gedeelte apart. Doe de buikspekblokjes erbij en meng alles goed door elkaar.
Doe dit heerlijke mengsel in een vershoudzak en leg het minstens 3 uur, het liefst een nacht in de koelkast.
Laat een gevulde brikettenstarter heet worden en maak 2 zones in de barbecue
Leg de satéstokjes een poosje weken in lauw water. Dat zorgt er voor dat het hout niet splintert
Nu kun je ook het spek op aan de stokjes rijgen. Mocht er nog wat marinade overblijven, gooi dit dan niet weg.
De saté ga je eerst indirect garen. En bij een kerntemperatuur van 60ºC, geef je de saté dan nog een likje marinade en grill ze dan om en om even af boven de hete kolen.

pindasaus:
Fruit de lomboks met de knoflook zachtjes in een steelpan met een dikke bodem
Voeg de tomatenpuree toe en fruit deze even mee
Doe de pindakaas er bij en blijf roeren tot deze een gladde structuur krijgt
Als de pindakaas dikker begint te worden voeg je beetje bij beetje de santen toe terwijl je blijft roeren
Vervolgens voeg je de ketjap en tamarinde pasta toe met een paar eetlepel water
Als laatste roer je de laos door de saus
Eventueel verder aanlengen met santen of melk

Tags, , ,

Serveertip

De marinade van het spek is natuurlijk op van alles en nogwat lekker en dat geld ook voor de pindasaus

Bron

Bbq helden



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hans3333
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top