1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Europese keuken
  5. Rabjes' Choco Bananencake met Caramel en Pecannoten

Rabjes' Choco Bananencake met Caramel en Pecannoten

Door: mrabjes

  • Europees, Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 11-06-2019

Ingrediënten 12 personen


- 100ml zonnebloemolie
- 175g poedersuiker
- 175g zelfrijzend bakmeel (dit hoef je niet op te halen, komt uit zichzelf naar je toe)
- 1 theelepel baksoda
- Snufje zout
- 4 eetlepels cacao
- 100g chocolade brokken (mag meer naar wens)
- 175g / 3 hele rijpe bananen (liefst invriezen en ontdooien vlak voor gebruik)
- 3 eieren, 2 gesplitst
- 50ml melk

Topping:
1 Blikje gecondenseerde melk (dit wordt 'caramel')
100 gram ongezouten pecannoten


Verder heb je nodig


Een Keukenmachine is handig, maar zeker geen must.
- Garde
- Cakeblik
- Bakpapier
- Spatel

Rabjes' Choco Bananencake met Caramel en Pecannoten
Rabjes' Choco Bananencake met Caramel en Pecannoten

- De foto is inderdaad een andere topping. Sorry - 
- De foto is ook totaal niet chiqué, ik zal beter mijn beste doen op de volgende foto's. Ben niet zo'n instagram prins.


Op veler verzoek, inderdaad, die paar vrienden, maar op veler verzoek, ga ik een beginnetje maken met het online opslaan van recepten. Als zeker-geen-pro-maar-redelijk-amateur keukenbastaard verras ik soms vriend en vijand. Soms vinden mensen het niet lekker, maar dat mag. Die nodig je gewoon niet meer uit, dat probleem ook weer opgelost. 

Deze cake bevat chocolade en banaan. Maar nadat je de titel gelezen had cake je daar vast niet van op.

Het is niet moeilijk, respecteer de temperatuur van de oven, hij komt er echt gaar uit. Als je haast hebt, bak hem dan een ander moment, de oven niet hoger instellen dan 160 graden. 

Varieer met toppings; denk aan caramel met pecannoten, of chocoladecrême met banaan (vers/gedroogd). Durf je 't aan om een chococrême te maken met een snufje chili? Laat 't me weten. 
BELANGRIJK: De gecondenseerde melk moet 3 uur inkoken tot een verwerkbare caramel. Doe dit de avond van te voren. De blikjes zelf zijn niet duur, kook er zoveel er in één pan passen. 3-4 kan doorgaans al gauw. --> Zie bereiding.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Cakebeslag

Oven voorverwarmen op 160gr.
Droge ingrediënten mixen (ook chocolade stukken). Het hele cakeblik invetten en op de bodem een reepje bakpapier leggen.
Bananen pureren/prakken. Daar roer je het hele ei en de twee dooiers doorheen, inclusief olie en melk.
De twee eiwitten stijf kloppen.

Roer de natte mix door de droge mix tot een mooi beslag. Een kwart van het stijve eiwit roer je door het beslag, het resterende deel spatel je er door. Doe de cake in de oven en bak hem 1u 10/15 min. (Met satéprikker gaarheid checken na 1u 5m).

Goed af laten koelen.

Topping:

Trek het blikje gecondenseerde melk open en warm een paar scheppen op in een magnetron bestendig schaaltje (dat zijn de meeste schaaltjes al gauw, behalve metaal). Met een spatel smeer je de top van de cake in. Beleg hem rijkelijk met pecannoten (ongezouten). Doe het rijkelijk, dus ook die caramel, als je denkt; 'Daar (pe)kan wel meer op, doe er wat bij op. Niemand gaat dat je kwalijk nemen.

Je cake is klaar. Geniet er van!

Tags, , , ,

Serveertip

Een variatie op je topping;
100 Gr pure chocolade / 100ml zure room / een beetje honing of stroop

Smelt de chocolade samen met de zure room au bain-marie tot een soepele mix.
De honing/stroop roer je er door, dit moet een beetje naar smaak. Sommigen houden van een wat zuurdere crême, anderen van zoeter. Ik zou er zelf denk ik, als ik hem nog een keer maak, 3-4 eetlepels stroop doorheen roeren.
Zet het schaaltje in de koelkast totdat de crême koud genoeg is en stevig genoeg is om te verwerken op de cake. Roer hem zo nu en dan door zodat hij gelijkmatig afkoelt. Beleg de chocolade met alles dat je buurvrouw verboden heeft, en geef die vrouw die al jaren alleen woont ook een plak. Vindt ze vast leuk. Als je dat niet wil, is dat mij om 't even.

--- Belangrijk, want deze fout heb ik al te vaak gemaakt..; Wil je nou bijvoorbeeld je beslag verrijken met diezelfde caramel, dan is dat geen probleem. Wil je, in plaats van die laffe 100 gram waar ik mee werk, er gewoon 250 gram in verwerken? Kan ook wel. Het enige probleem is dat je dat moet compenseren in je beslag, en dat werkt niet altijd voor elk ingrediënt evengoed door. Ik houd altijd als 'vuistregel'; per 100 gram additief / 1 TL baksoda toevoegen. Maar goed, als dit al problemen zijn..? Wacht maar tot je een hele bak soda toe moet voegen.

Doe je dit niet dan krijg je een soort chocoladebananenpecannotencaramel baksteen. Wel lekker, maar daar kun je die vrouw die al jaren alleen woont bijvoorbeeld ook mee..

Anyways, geniet er van en laat me weten wat je er van vindt.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mrabjes
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top