Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Appeltaart
  5. Eigen recept: Franse appeltaart (glutenvrij)

Eigen recept: Franse appeltaart (glutenvrij)

Door: johannaklunder

  • Frans, Tussendoortje
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 11-06-2019

Ingrediënten 9 personen


125 gram AH vrij van gluten- zelfrijzend bakmeel, 35 gram AH vrij van gluten- amandelmeel, 2 eieren geklutst waarvan 3/4e door de bodem, de rest als topping), 60 gram roomboter ongezouten (kamertemperatuur), 75 gram kristalsuiker, 2 el citroenmarmelade (of abrikozenjam), 2 el maizena, 350 gram appels (geboend, ongeschild of geschild), 1 scheutje citroensap & 1 onafgestreken eetlepel bakmeel door de appels, voor de randjes: 1 theelepel kaneel, 1 theelepel suiker en het restje ei.


Verder heb je nodig


Vlaaivorm 25 cm doorsnee of bakvorm die je niet tot de rand gebruikt.
Bakpapier
Mixer
Deeghaken
Zeef
Schaar

TARTE AUX POMMES
TARTE AUX POMMES
Eigen recept: Franse appeltaart (glutenvrij)
Eigen recept: Franse appeltaart (glutenvrij)

De inspiratie hiervoor is opgedaan tijdens vakantie in Frankrijk, vervolgens heb ik gezocht naar een combinatie van ingrediënten waarbij je niet door hebt dat je glutenvrij eet en je een heerlijke taartbodem hebt. Overal zitten haast gluten in en helaas zijn ze voor elasticiteit erg handig in de keuken. 

Niet glutenvrij? Dan vervang je de 125, gram zelfrijzend bakmeel door de gewone variant. En eventueel vervang je ook de amandelmeel door gewoon zelfrijzend bakmeel.
 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden.
1) Mix de bakmeel, de amandelmeel, anderhalf ei, de roomboter en de suiker tot een deegje. Het deegje werd vrij dun. Mix dit 5 minuten.
2) Knip het bakpapier velletje zo groot als de bodem van de vlaaivorm en leg onderin. De zijkanten kun je even invetten met een restje boter.
3) Wanneer je de appels ongeschild gebruikt, geeft dit een mooi effect
Zonder schil heb ik dit keer gedaan.Dit kan ook. Schil dus zo nodig, snij de appels in partjes. Verwijder klokhuizen en snij in dunne buigzame plakjes.
4) Meng een klein scheutje citroensap door de appels en de eetlepel bakmeel. Dit zuigt het overtollig vocht snel op tijdens het bakken en gaat verkleuring van de appels vooraf tegen.
5) Doe het deeg in de vorm. Wanneer het plakt strooi je wat bakmeel erover heen en verdeel je het met de onderkant van een lepel.
6) Verdeel de jam over de bodem.
7) Verdeel nu maïzena over de bodem, bijv. met een zeef. (Niet glutenvrij: custardpoeder is ook lekker)
8) Nu komt het leukste: de appelpartjes leg je nu staand tegen de rand aan met hun rug om hoog. Leg ze een beetje aan één kant over elkaar heen, net zoals bij rozenblaadjes. De kleinere bewaar je voor het laatst, op het laatst merk je ook dat het handig is om ze dun te snijden, zo buigen ze mooi mee.
9) Meng de overige ei met de kaneel en de theelepel suiker en smeer met een bakkwastje over de rand en licht over de appelruggetjes.
10) Bak af op 170 graden (hete lucht), ongeveer 60 minuten, op de bodem van de oven.

Tags, , , , , ,

Serveertip

-Voeg rozijntjes of krenten toe onder de appelpartjes, week deze dan eerst even in water voordat je ze toegevoegd.
-Leg een laag amandelspijs (gv) op de bodem in plaats van de jam.
-Voeg speculaaspoeder toe aan het deeg voor een winterse taart.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van johannaklunder
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top