Klassieke boerenkoolstamppot

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 12-05-2019
  • Klassieke boerenkoolstamppot

    Klassieke boerenkoolstamppot

    Klassieke boerenkoolstamppot

.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg kruimige aardappel
600 gram verse boerenkool
2 stuks Gelderse rookworsten (á 250 g)
25 gram ongezouten roomboter
1 eetl. azijn
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd in stukken.
Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappelen erop.
Voeg wat zout toe en schenk er water bij totdat de aardappelen net onder staan.
Breng op middelhoog vuur aan de kook.
Laat de boerenkool in ca. 10 min. slinken.

Haal de rookworsten uit de verpakking en leg op de aardappelen.
Kook de aardappelen en boerenkool nog ca. 15 min. zachtjes gaar.
Neem de rookworsten uit de pan en houd warm onder een deksel.
Giet de aardappelen en boerenkool af en vang het kookvocht op.
Stamp fijn.

Voeg de boter en azijn toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg al roerend steeds een scheutje kookvocht toe.
Warm de stamppot al roerend nog enkele min. door.
Breng op smaak met peper en eventueel zout en nog een scheutje azijn.
Schep de stamppot op borden, snijd de rookworst in plakjes en leg op de boerenkool.

Bron

AH

Serveertip

Variatietip:
Met koolraap en shoarmavlees:
Vervang de helft van de aardappelen door 500 g panklare koolraap en verleng de kooktijd met 5 min.
Voeg 1/2 el tijm toe.
Vervang de rookworst door 300 g knapperig bruingebakken shoarmavlees.

Variatietip:
Met prei en bacon:
Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 g boter en roerbak 300 g panklare prei in het bakvet.
Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetlepels paprikasalade (potje) en wat mosterd door de stamppot.
Leg de bacon er samen met de worst op.

Variatietip:
Met geitenkaas en tomaat:
Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 g Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.

Combinatietip:
Lekker met piccalilly of mosterd.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten