Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Van schillen en kontjes ..naar bouillon .. naar.. aspergesaus.

Van schillen en kontjes ..naar bouillon .. naar.. aspergesaus.

Door: Keukensloofje47

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 11-05-2019

Ingrediënten 4 personen


2 eetlepels boter
1 flinke sjalot gesnipperd
3 theelepels bloem
1 scheutje droge witte wijn
250 milliliter aspergebouillon
5 witte asperges gekookt
5 eetlepels room
dille (om te garneren) of
peterselie (om te garneren)


Verder heb je nodig


Pan, sauskom, dunschiller, mes, snijplank

Van schillen en kontjes ..naar bouillon .. naar.. aspergesaus.
Van schillen en kontjes ..naar  bouillon .. naar.. aspergesaus.
Van schillen en kontjes ..naar bouillon .. naar.. aspergesaus.
Van schillen en kontjes ..naar  bouillon .. naar.. aspergesaus.
Van schillen en kontjes ..naar bouillon .. naar.. aspergesaus.

Sjalot smoren

Sjalot smoren
Van schillen en kontjes ..naar bouillon .. naar.. aspergesaus.
Van schillen en kontjes ..naar  bouillon .. naar.. aspergesaus.
Van schillen en kontjes ..naar bouillon .. naar.. aspergesaus.
Van schillen en kontjes ..naar  bouillon .. naar.. aspergesaus.

De schillen en de kontjes en het kookvocht van de asperge gebruiken we vaak als basis voor aspergesoep. Maar.... dat je er ook deze heerlijke aspergesaus van kunt maken bewijst dit eenvoudige recept.
Nooit..... meer schillen zomaar naar de kliko verbannen.De bouillon niet meteen nodig?
In de diepvries ermee.
 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Wil je asperge eten kook dan circa 5 asperge extra voor deze heerlijke saus.

Schil de asperges, snij ongeveer 1 cm van de onderkant af.
Kook de asperges met de kontjes en de schillen zoals je het gewend bent.

Haal de asperges, de schillen en de uiteinden van de asperges uit de pan en gebruik de asperges zoals bedoeld was.



NU DE BOUILLON....

Zet het vuur laag en laat de bouillon met de deksel op de pan ten minste 30 minuten staan. Langer mag natuurlijk ook, dan wordt de smaak nog intenser.. Haal de deksel er vervolgens vanaf en zet het vuur (middel)hoog. Voeg het bouillonblokje( kip of groente, of kruiden) toe en laat de bouillon inkoken tot je ongeveer twee derde van de oorspronkelijke hoeveelheid vocht over hebt. Voeg wat (zout ) en peper naar smaak toe en laat de bouillon afkoelen.

Nu is de aspergebouillon klaar en heb je een perfecte basis voor heerlijke sauzen of soepen. Tip: wil je de bouillon niet meteen gebruiken? Invriezen is geen probleem!


NU DE SAUS ( ASPERGESAUS)

Verhit een klontje boter en fruit hierin de sjalot. Bestrooi met een paar theelepels bloem. Laat de bloem op een lage stand al roerend kort garen en blus met een scheut droge witte wijn.

Giet 250 ml aspergebouillon erbij en kook al roerend op een lage stand tot de saus iets dikker wordt. Breng op smaak met een beetje ( zout )en peper naar smaak.

Snijd de extra paar gekookte asperges in flinterdunne plakjes en roer deze met een paar eetlepels room door de saus om de saus te verrijken. Bestrooi met een paar takjes gehakte dille of peterselie.

Tags, , ,

Serveertip

Geen klassieke botersaus maar aspergesaus. Dus ..... saus van asperge over de asperge...

Ook de perfecte basis voor je aspergesoep.

1 kg asperges (geschild)
Schillen van de asperges
Uiteinden asperges
1,5 liter water
Snufje zout
Snufje suiker
Bouillonblokje naar smaak

Bron

Idee Proef het Zuiden. Deels eigen inbreng en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top