Chop choy met gegrilde gamba's
- Aziatisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Huis gemaakte chop choy met veel groenten met gegrilde gamba's met een lekker sausje; vingerkommetje en een kopje verse muntthee erbij.
Ingrediënten 4 recipe.people
1 kg verse gamba'svoor de vingerkommetjes :
1 orchideebloem
een paar muntblaadjes
4 schijfjes limoen
voor de muntthee :
1 limoen
1 appelsien
1 handvol munt
voor de afwerking :
1 handvol koriander
1 el sesamzaad (geroosterd)
voor het sausje :
1 mespunt gerookte paprika
6 el olijfolie
2 limoenen
2 el sesamolie
3 tenen look
1 mespunt gemberpoeder
voor de wok :
arachideolie
1 broccoli
4 baby paksoi
1 rode ui
1 groene paprika
1 handvol babymaïs
1 handvol sugar snaps
250 g sojascheuten
150 g groene asperges
2 el oestersaus
1 el vissaus
2 el zoetzure chilisaus
Bereidingswijze
Voorbereiding:
-Was de groenten.
- Trek de broccoli uiteen in kleine roosjes.
-Verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in fijne reepjes.
-Pel de rode ui. Snij in fijne partjes.
-Snij de babymaïs in twee.
-Verwijder de staart en het karkas van de gamba.
-Maak een inkeping op de rug en verwijder het darmkanaal.
-Was de paksoi, sugar snaps en sojascheuten.
-Snij de paksoi doormidden en vervolgens elke helft in drie.
Voor het sausje van de gamba's:
-meng sesamolie, olijfolie, sap van de limoenen, 3 geperste teentjes look, 1 mespunt gemberpoeder, gerookt paprikapoeder onder elkaar.
-Snij koriander fijn. Zet opzij.
-Verhit een wokpan met 3 eetlepels arachideolie. Wok eerst de broccoli en rode ui. Voeg dan de babymaïs en paprikareepjes toe. Wok een paar minuten op.
-Doe de babypaksoi en sugarsnaps in de wok bij de groenten. Wok ook deze op.
-Blus de groenten met vissaus, oestersaus en zoetzure chili.
-Voeg op het einde sojascheuten toe. Wok kort op.
-Verhit wat arachideolie in een andere pan en bak de gamba's 1 minuut langs elke kant in de hete pan. Draai om met een tang.
Afwerking:
-leg de gamba's op de bordjes. Strooi er de saus, sesamzaadjes en fijngesneden koriander over. Serveer de wokpan met groenten aan tafel.
Muntthee:
- snij een limoen en appelsien in schijfjes. Doe samen met munt in een karaf. Giet er kokend water op. Laat even trekken en laat afkoelen in de koelkast.
Vingerkommetjes:
-doe de blaadjes van de orchideebloem in een kommetje. Doe er muntblaadjes en schijfjes limoen bij. Giet er lauw water op.
Bron
VTM koken