
Voor de ricotta :
-250 g ricotta
-peper, zout
-olijfolie
-citroen
voor de pesto :
-1 scheutje water
-Parmezaanse kaas
-1 bot munt
-1 bot basilicum
-1 el amandelpasta
-olijfolie
-½ citroen
Voor het brood :
-250 g bloem
250 g volkorenbloem
280 ml karnemelk
1 el rietsuiker
1 tl zeezout
1 tl bicarbonaat
1 tl bakpoeder
2 eieren
2 el olijfolie
4 lente-ui
100 g spinazie (gekookt/ontdooid)
We bakken een sodabrood met als extra ingrediënt spinazie. Bovendien serveren we er een heerlijke dipsaus bij: eentje van ricotta en pesto. Makkelijk, gezond én zo lekker!
Voor het brood:
-verwarm de oven voor op 190°C.
-Mix lente-ui, spinazie, ei en olijfolie fijn.
-Meng in een kom de twee soorten bloem en voeg de groene gemixte massa toe.
-Breng op smaak met een snuifje zout en suiker.
-Spatel er ook de bicarbonaat en bakpoeder onder en meng alles goed.
-Voeg tenslotte de karnemelk toe. Is het te slap? Voeg dan wat extra bloem toe tot je het kan kneden.
-Bol een beetje op.
-Bedek de vuurvaste kookpot of bakvorm met bakpapier en doe het brood er in.
-Plaats in de voorverwarmde oven voor 35 à 40 minuten. Bak het brood. Klop daarna op de onderkant van het brood. Klinkt het hol, dan is het klaar. Afgekoeld snijden we het in stukjes of sneetjes
Voor de pesto:
-mix basilicum met munt, amandelpasta, olie, een beetje water, sap en zeste van een halve citroen fijn.
Voor de dip:
-kruid de ricotta met olijfolie, peper, zout en zeste van citroen. Smeer open op een mooi bord. Besprenkel met pesto. Werk af met Parmezaanse kaas, olijfolie, zeste van citroen en extra zwarte peper.
-Serveer het brood met de dip. Smakelijk!
VTM koken - chef = Sofie Dumont