Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Zalm
  6. Risotto met witte asperges en zalm

Risotto met witte asperges en zalm

Door: wilmiewillemse

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-04-2019

Ingrediënten 4 personen


- 500 gram witte asperges
- 1 groentebouillontablet
- 2 sjalotten, gesnipperd
- olijfolie
- 300 gram risottorijst
- 200 ml droge witte wijn
- 100 gram Pecorino (of Parmezaan)
- klont roomboter (50 gram)
- 100 gram gerookte zalm
- 1 zalmmoot
- enkele blaadjes basilicum
- peper en zout


Verder heb je nodig


Pan met dikke bodem, soep(opschep)lepel

Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm
Risotto met witte asperges en zalm

Met dit heerlijke gerecht komt je direct in lentesferen. risotto lijkt een moeilijk gerecht maar als je er bij blijft kan er in feite niks fout gaan.
De witte asperge, ook wel de koningin van de groente, komt in dit gerecht erg goed tot zijn recht.
De combinatie van gerookte zalm met een zalmmoot was eigenlijk toevallig omdat ik van allebei niet zoveel in huis had, maar het bleek een super lekkere combinatie te zijn. Natuurlijk kun je ook gewoon een van beiden soorten zalm gebruiken.

N.B.: Je kunt ook rauwe aspergestukjes gebruiken maar voeg deze dan al meteen in het begin toe, tegelijk met de sjalot. Door de aspergeschillen eventjes te koken (met een groentebouillonblok) krijg je toch het gewenste effect van de extra smaak door de aspergebouillon.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Schil de asperges snij het onderste stukje eraf en snij de asperges in stukjes van +/- 1 cm, hou het kopje apart. Kook ze in ruim een liter water waaraan een groentebouillontablet is toegevoegd. Na 5 minuten koken neem je de pan van het vuur en voeg je de aspergekopjes toe. Laat de asperges nog 15 minuten nagaren in de hete bouillon.
- Schep de asperges daarna in een vergiet, laat ze uitlekken en bewaar de bouillon.
- Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotten. Doe dan de rijst erbij en bak die een paar minuutjes mee.
- Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Doe dan (soep)lepel voor lepel de bouillon erbij totdat de risotto gaar is en blijf steeds door de risotto roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat er bouillon overblijft.
- Bak de verse zalm even aan, je kunt deze nog even in de oven leggen totdat je het nodig hebt om over de risotto te verdelen.
- Voeg dan de uitgelekte asperges, de roomboter en 2/3 van de geraspte Pecorino toe en schep alles door elkaar. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.
- Laat de risotto nog een minuut of 3 in een gesloten pan staan. Daarna schep je het in een schaal en verdeel je er de gebakken zalmmoot en de stukjes gerookte zalm overheen. Rasp de overgebleven Pecorino eroverheen en garneer met een paar blaadjes basilicum.

Tags, , , , , , ,

Serveertip

Nog lekkerder met een glaasje droge witte wijn bij (dezelfde wijn die je in de risotto hebt gebruikt).



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top