
2 el olijfolie
1 stuk ontbijtspek ((200 g), in dunne plakjes)
75 g winterpeen (geschild)
1 stengel bleekselderij (in boogjes)
1 ui (gesnipperd)
4 tenen knoflook (fijngesneden)
20 g boter
35 g bloem
650 ml kippenbouillon (koud (van tablet))
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 zak zoutwatergarnalen (groot (500 g, diepvries), ontdooid)
1 zakje bosui ((3 stuks), in dunne ringetjes)
Gumbo is een pittige stoofpot waarvan het recept in de 18e eeuw in de Amerikaanse staat Louisiana is ontstaan. Het bestaat uit vlees of vis, okra, roux, sassafraskruiden en de Cajun holy trinity. Dit recept is met garnalen. Traditioneel serveert u de gumbo met gekookte rijst, maar met brood is het ook lekker.
-Verhit de olie in een ruime braadpan en bak het spek 8 min. op middelhoog vuur.
-Schep regelmatig om.
-Snijd ondertussen de winterpeen in blokjes van 1 x 1 cm en voeg samen met de bleekselderij, ui en knoflook toe en bak nog 5 min.
-Voeg de boter toe en laat smelten.
-Doe de bloem erbij en bak al roerend nog 10 min. op laag vuur.
-Schenk de bouillon in de pan en breng al roerend aan de kook.
-Voeg de tomaten toe en laat op heel laag vuur 1 uur stoven met de deksel schuin op de pan.
-Pel daarna de garnalen en verwijder het darmkanaal.
-Doe samen met de bosui in de soep en laat op heel laag vuur in nog 10 min. gaar worden.
AH