Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Belgische keuken
  5. Waaraan herken ik verse vis ?

Waaraan herken ik verse vis ?

Door: marcdepester

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 15-03-2019

Ingrediënten 4 personen


Is de vis vers ?


Waaraan herken ik verse vis ?
Waaraan herken ik verse vis ?

Belangrijk om verse vis meteen te herkennen

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor een hele vis:

-De huid moet glanzend zijn en strak staan; de huid van een minder verse vis is dof en rimpelig.
-Als op het vel een natuurlijk, eiwitrijk slijmlaagje aanwezig is, moet het doorschijnend en glanzend zijn. Het droogt mettertijd uit en wordt dof; de stollende eiwitten worden melkwit en de kleur verandert van romig tot geel of bruin. Bij het schoonmaken van de vis wordt het slijm er meestal afgespoeld.
-De ogen moeten helder, zwart en bol zijn. Het doorschijnende opppervalk wordt na verloop van tijd ondoorzichtig en grijs, en de bol wordt steeds platter.
-De buik van een intacte vis mag niet gezowllen, zacht of gescheurd zijn.
-Bij een schoongemaakte vis moeten alle ingewanden verwijderd zijn.

Voor moten of filets:

-Moten en filets moeten een volle indruk maken en glanzen. De oppervlakken drogen na verloop van tijd uit en de eiwitten stollen tot een dun laagje. Er mogen geen bruine randen zijn, want die wijzen op uitdroging, oxidatie van oliën en ongewenste smaken.
-Een voor gesneden vis ruikt naar frisse zeelucht of fijngewreven bladeren , en hoogstens heel licht naar vis. Een sterke vislucht komt voor uit een langdurige bacteriële activiteit.

Tags

Bron

Vtm



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top