Visterrine met dillesaus

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 13-03-2019
  • Visterrine met dillesaus

    Visterrine met dillesaus

    Visterrine met dillesaus

/

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
400 gram gerookte zalm
500 gram kabeljauwfilet
200 ml creme fraiche
4 stuks eieren, losgeklopt
1 theel. citroenrasp
500 gram zalmfilet
1 theel. gedroogde Provençaalse kruiden
100 gram rivierkreeftjes, gepeld
Voor de saus:
100 ml droge witte wijn
1 eetl. bloem
100 ml visfond, of -bouillon
1 eetl. citroensap
200 ml slagroom
1 bosje bosje dille, grof gehakt
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven

Bereidingswijze

Voorbereiden
Bekleed de cakevorm met de plakjes gerookte zalm en laat aan beide kanten overhangen.
Zet de vorm in een ovenschaal.
Mix de kabeljauw met de helft van de crème fraîche en 2 eieren tot een fijn gehakt.
Roer zout, (witte) peper en de citroenrasp erdoorheen.
Doe hetzelfde met de zalmfilet en roer hier zout, peper en de Provençaalse kruiden doorheen.
Schep een laagje kabeljauw en een laagje zalm in de vorm en verdeel een paar rivierkreeftjes erover.
Herhaal deze lagen en bedek met de overhangende zalm.
Dek de vorm af met een stukje bakpapier.
Laat voor de saus de wijn 1/4 inkoken.
Smelt de boter in een pan en roer de bloem er 1 minuut doorheen.
Giet de visfond erbij en breng al roerend aan de kook.
Voeg de ingekookte wijn en room toe en roer goed door.
Laat dit op een lage stand een paar minuten koken.
Breng de saus op smaak met zout, peper en een paar druppels citroensap.
Laat staan tot later gebruik.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Zet de ovenschaal in de oven en giet een laagje kokend water in de schaal.
Bak de terrine in de oven in circa 70 minuten gaar.
Zet de laatste 10 minuten de borden erbij in de oven.
Neem de terrine uit de oven en laat 5 minuten rusten.
Verwarm de saus opnieuw en roer 2 eetlepels dille erdoor.
Stort de terrine uit de vorm en rol door de rest van de dille.
Serveer de saus erbij.

Bron

Emte

Serveertip

Tip:
Vervang de rivierkreeftjes door garnalen.

Laatste reacties

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 15-12-2019

Ik vind dit wel een interessante vraag en heb eens google ingeschakeld. Misschien heb je hier iets aan. Groetjes Lidy. Het verschil tussen een terrine en een paté Als men het in Frankrijk over een terrine heeft kunnen ze het hebben over de vorm waar je de terrine in maakt maar ook over het gerecht de terrine zelf. Een terrine is over het algemeen een rechthoekige vorm met aan weerszijde handvatten en vaak heeft het ook een deksel. Die deksel geeft meteen het verschil aan tussen het gerecht de terrine en de paté. Een terrine wordt afgedekt met een deksel en een paté met deeg. Een paté is officieel een vleesgerecht met een deegkorst er om heen. En een paté eet je zowel koud als warm terwijl je een terrine bijna altijd koud eet.

sonjav2902 avatar
sonjav2902 14-12-2019

kan deze ook koud gegeten worden?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten