Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Vegetarische keuken
  4. Gezonde Pastinaak stamppot

Gezonde Pastinaak stamppot

Door: MarcoYoung

  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 12-03-2019

Ingrediënten 4 personen


450g pastinaak, 400g knolselderij, 450g aardappelen, 100g parmezaanse kaas, 1 grote ui, 1 a 2 tenen knoflook, 100ml melk, 75g boter, 150g walnoten, 2 eetlepels gesneden bieslook


Verder heb je nodig


Snijplank, keukenmes, grote pan, koekenpan, dunschiller, stamper, spatel, maatbeker


Mijn moeder houd van Pastinaak maar ik werk er eigenlijk weinig mee. Nu had ze het weer gekocht dus ben ik naar recepten gaan zoeken op het internet. Op mijn vader's verjaardag wou hij graag stamppot eten dus zo doende kwam ik uit op een recept voor pastinaak stamppot op keukenliefde.nl. Ik ben alleen een vegetariër en mijn moeder is niet zo dol op aardappelen. Dit vergde dus wat aanpassingen. Zodoende heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit avontuur goed heeft uit gepakt. ( wat ik niet kan zeggen van elk keuken avontuur ;p ) Ik heb goede reacties gehad en sinds dien het nog een paar keer gemaakt. Het valt goed in de smaak.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Schil de pastinaak, de knol en de aardappelen, snij deze in stukken en doe ze in een grote pan.
Voeg ruim licht gezout water toe en breng aan de kook.
Kook tot de ingredienten zacht zijn. (+/- 15 min)
Rooster de walnoten in een droge koekepan tot deze een donker kleurtje krijgen. Doe ze daarna in een bakje en zet ze even weg.
Snij de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook aan in de Koekenpan.
Giet de pastinaak, knol en aardappel af, voeg de ui en knoflook toe en stamp ze fijn.
Smelt de boter en roer deze met de melk, bieslook en parmesaanse kaas door de stamppot heen.
Roer tenslotte de walnoten door de stamppot en bestrooi eventueel met geraspte kaas.

Tags, , , , , , ,

Serveertip

Persoonlijk snij ik de pastinaak, knol een aardappelen altijd in kleinere dobbelsteen stukjes. Dit kost meer snij werk maar zorgt er ook voor dat het eerder gaart, beter gestampt word en beter mengt. Maar je kunt ook grotere stukken snijden.

De ui kan ook in kleinere stukjes gesneden worden dan is deze minder overheersend aanwezig in het gerecht. (Met name moeilijke eters zullen je voor kleinere snippers dankbaar zijn)

De walnoten hoef je niet perse te bakken, maar dan smaken ze wel net iets anders. Ook kun je ze breken als je hele walnoten te groot vind.

Mijn knoflook was een keer op dus toen heb ik knoflook poeder gebruikt. Dit kan ook, maar neem dan niet meer dan een afgestreken theelepel met poeder voor elk teentje wat je er normaal in zou doen. Hoe je van veel knoflook dan zou ik zeggen doen! Maar wel als je de volgende dag geen mensen aan hoeft te spreken

Voor de parmezaanse kaas neem ik zelf altijd geraspte kaas omdat dit makkelijker mengt en door de stamppot heen roert, maar je kunt ook vlokken gebruiken, dit mengt alleen minder goed.

Verse bieslook is natuurlijk het lekkerst maar als je dat niet hebt is gedroogd ook goed. Geen zorgen over maken dus!

Je kunt er eventueel spekjes bij maken en door roeren of iets van vlees of vega ernaast eten. Gaat prima samen. Probeer het uit!

Door de helft knol en de helft aardappelen te doen word de stamppot minder machtig. Beter verteerbaar dus en nog gezond ook!

Bron

Https://www.keukenliefde.nl/pastinaakstamppot/



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van MarcoYoung
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top