Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Italiaanse keuken
  4. Alfredosaus

Alfredosaus

Door: Keukensloofje47

  • Italiaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 02-03-2019

Ingrediënten 4 personen


Recept Culinette

100 gr roomboter
500 ml crème fraîche
100 gr vers geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen peper

Originele recept

500 gram fettuccine
225 gram boter
300 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas


Verder heb je nodig


Pan en slabestek

Alfredosaus

Foto Culinette

Foto Culinette
Alfredosaus

Foto Culy.nl

Foto Culy.nl

 Sommige pastagerechten ken je al jarenlang, maar je hebt nooit echt stilgestaan bij de herkomst ervan. Carbonara zou verwijzen naar de houtskoolbranders carbonaro en Napolitana is makkelijk, dat slaat op de stad Napels. Maar waar komt pasta Alfredo, die dit jaar 100 jaar bestaat, toch vandaan? ( 2014)

Wie was toch die Alfredo? Pasta Alfredo werd in 1914 bedacht door Alfredo di Lelio. Dus ja, Alfredo bestond echt! En dit jaar viert hij zijn jubileum. Hij kookte fettuccine ,brede lintpasta en bracht dit op smaak met boter en Parmezaanse kaas in zijn restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome. Leuk om te weten: het restaurant aan de Via della Scrofa 104 bestaat nog steeds en je kunt er uiteraard nog steeds het beroemde gerecht bestellen.

Wereldwijd bekend. Hoewel de Italianen, vooral buiten Rome, nooit dit gerecht Alfredo noemen (zij zeggen gewoon: pasta al burro e parmigiano), is het in Amerika een zeer bekende naam. Hoe dat zo komt?
Het beroemde Amerikaanse filmkoppel Mary Pickford and Douglas Fairbanks aten de pasta in Rome tijdens hun huwelijksreis, en brachten het recept mee terug naar Hollywood. Het werd al gauw een succes onder de invloedrijke vrienden van het stel. De zoon van oprichter Alfredo di Lelio, Armando ,ook wel Alfredo II genoemd,  opende in 1977 een Alfredo's in New York, vlakbij Rockefeller Center. Deze vestiging is door de jaren heen regelmatig van eigenaar gewisseld, en bestaat inmiddels helaas niet meer.
Althans, niet op de oude locatie: inmiddels heeft de Italiaan Russell Bellanca er vlak om de hoek het restaurant Alfredo 100 geopend. Deze vind je deze aan 7 East 54th Street, hartje Manhattan.

Bron Alfredo-Roma

Ontdek meer:

Bereidingswijze



Razend lekker..... maar ook gezond? Kip in Alfredosaus. Garnalen in Alfredosaus. pasta met Alfredosaus. Iedereen in Alfredosaus.

Nu kan ik je één ding vertellen. Als je gezond wilt blijven dan sla je alles in Alfredosaus heel snel over. Nooit bestellen als je het op een menukaart ziet. Nooit zelf maken. En vooral nooit opeten. Heel erg slecht voor van alles en nog wat.

En dan weet je het al. Het is ontzettend lekker!!!!
Daarom hier het recept.

Het geldt eigenlijk voor alles maar bij deze saus nog meer dan meer. Je neemt uitsluitend de allerbeste kwaliteit ingrediënten. Heel belangrijk.

Een ons roomboter smelten in een pan met dikke bodem. Mag beslist niet bruin worden. Dan 500 ml (ja, je leest het goed) crème fraîche erbij en heel even aan de pruttel brengen. Van het vuur af en 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas erin. Versgemalen zwarte peper erdoor. Klaar.
Deze saus wordt vaak nog een beetje op kleur gebracht met ragfijn gesneden peterselie. Je eet het bijvoorbeeld met pasta en gesmoorde champignons. Of met gegrilde kip en rijst.
Het is een saus die je eigenlijk overal en nergens voor kunt gebruiken.
Mijn advies: niet aan beginnen. Culinette

Hoe maak je zelf de ORIGINELE pasta Alfredo?



Geen tripje naar Rome of New York in de planning? Dan maak je Alfredo toch gewoon in je eigen keuken! Simpeler kan een pastarecept bijna niet zijn. Fettuccine + Parmezaanse kaas + boter = Alfredo.

Regelmatig zien we varianten opduiken met gebakken kip of garnalen erbij, of slagroom om het geheel romiger te maken, of maïzena voor een dikkere saus. Heerlijk, maar er gaat niets boven een échte Alfredo zonder poespas. Dit is het originele recept (met dank aan Saveur).

Voor 4 personen:

500 gram fettuccine
225 gram boter
300 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas

Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de fettuccine pasta al dente, in ongeveer 8 minuten.

Snijd intussen de boter in dunne plakjes en leg deze in een grote verwarmde schaal. Je kunt bijvoorbeeld een paar minuutjes een Ovenschaal op laten warmen in de oven.

Giet de pasta af en houd een theekopje van het kookwater over. Leg de pasta over de boter in de schaal. Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over de pasta en besprenkel met het kookwater van de pasta.

Meng, met behulp van een grote lepel en vork (bijvoorbeeld een slabestek), voorzichtig de pasta met de boter en de kaas. Blijf voorzichtig mengen totdat de kaas en boter volledig gesmolten zijn en aan de pasta vasthechten. De warme schaal is hier essentieel bij. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Serveer de pasta Alfredo daarna direct op voorverwarmde borden, eventueel nog met wat extra kaas en groene kruiden.

Tags

Bron

Culinette en culy.nl



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top