Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Bourgondische stoofpotje van Rund en Krootn

Bourgondische stoofpotje van Rund en Krootn

Door: TimTraas

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 27-02-2019

Ingrediënten 3 personen


5x sukadelappen (Rundvlees)
1x Pakje van vacuüm verpakte van 4 rode bietjes'
2x grote preien
1 grote ui
Half pakje Roomboter/ Bak boter
4 a 5 eetlepels juspoeder
450ml kraanwater.
Snufje zwarte Peper
Snufje Zout
Azijn
Gewone Mosterd


Verder heb je nodig


Een Stoof/Braadpan
Vleesmes
Snijplank
Pollepel
Keukenmes
Maatbeker
Eetlepel

Alles bij elkaar in het begin
Alles bij elkaar in het begin
Stukje verder

Hier ben je ongeveer 3 kwartier verder

Hier ben je ongeveer 3 kwartier verder
1 uur

Het

Het
Klaar

Na anderhalf uur kan je deze stevige en toch makkelijk eetbare stoofschotel serveren

Na anderhalf uur kan je deze stevige en toch makkelijk eetbare stoofschotel serveren

Dit is niet een gewone stoofschotel, ik heb besloten om deze stoofschotel te maken omdat ik weer eens behoefte had nieuwe dingen te proberen. Zelf nodig ik graag gasten uit. Maar ik kan door fysieke beperkingen niet altijd lang in de keuken staan. Deze stoofschotel vereist niet veel tijd als het gaat om het bereiden van de ingrediënten. Alleen je moet geen haast hebben zoals bij elke stoofpotje. Je moet er zeker 2 uur in totaal voor uittrekken. Ik heb echt vaak geproefd, ik was onzeker over mijn combinatie van het zuurtje. Maar mijn gok was een succes!

Titel keuze:
Bourgondisch is komt de Germaanse/ Oost-germaanse taal, maar ik wilde mijn eigen provincie ook niet vergeten. Voor wie nooit Zeeuws heeft gehoord. -Krootn of krooten- ligt net aan in welk gedeelte je bent van Zeeland zijn Rode Bietjes. Ik ken van thuis af niet beter dan als je rode bietjes had gegeten dan zei je: K é Krootn geten. Daarom de titel voor dit stoofpotje.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Je begint met het snijden van de sukadelappen ben je tegen je 2de lapje vlees dan pak je de Stoof/Braadpan. Je pakt de roomboter, je snijdt daar de helft vanaf. Ik maak altijd de boter nog kleiner dus van de helft heb ik totaal 4 blokjes van gemaakt. Je zet het op het vuur zodat de boter kan gaan smelten. Je gaat daarna gewoon weer verder met het snijden van de overige 3 sukadelappen lappen. Als je klaar bent dan ga je een beetje zout en peper op doen. Niet te veel zout, want anders wordt het een heel zout gerecht.

Je begint het vlees lekker te bakken in de pan net zo lang tot ze bruin zijn. Dan zet je vuur zodanig dat je de rest van de ingrediënten kan toevoegen. Ik heb eerst een grote ui gesneden in blokjes. Nadat de ui in blokjes gesneden zijn gaan ze meteen de pan in. Daarna maak je de prei schoon, 2 grote preien is voldoende als je kleinere heb ik zou ik er 4 doen. Je snijdt nette ronde stukjes prei en gooit deze ook in de pan. Laat het maar lekker een beetje bakken met elkaar.

Je zorgt dat de uit en de prei redelijk zacht zijn voordat je de rode bieten erbij doet. Ik heb zelfgekozen voor vacuüm verpakte rode bieten verpakt in dit geval per 4. Ze zijn vaak best groot, dus voor 2 personen moet dat voldoende zijn. Als je met meer bent zou ik voor de 6delige variant gaan. Je haalt ze uit de verpakking, je laat het sap gewoon in de spoelbak terecht komen, want die heb je niet nodig. Op een Snijplank snij je ze door de helft. En daarna maak begin je te snijden zodat je blokjes rode bieten hebt. De ene is misschien wat groter dan de andere, maar uiteindelijk heb je alle 4 de bieten gesneden. Je voegt ze nu toe bij het vlees, de ui en de prei. Ik heb het allemaal een kwartiertje laten bakken op het gemak. Zorg dat de rode bieten gewoon goed worden om te eten.

Pak dan je maatbeker en vul die tot 400ml met kraanwater. Omdat gaat om rundvlees heb ik gekozen om te kiezen voor jus, in het bijzonder Maggi mix voor rundvlees jus. Ik heb gekozen 4 a 5 eetlepels juspoeder erbij te doen, dan samen bij elkaar te roeren. Alles bij elkaar geeft het een bijzonder geur af. Zet de pan op het kleinste pitje om nu alles lekker op het gemak te laten sudderen. Ik ben elke 15 minuten een paar keer gaan roeren.
Na een uurtje dan ben je bijna klaar. Tijd voor het laatste gedeelte. Ik heb 50ml kraanwater erbij gedaan, plus heb ik gekozen om het stoofpotje nog wat extra te smaak te geven. Dat heb ik gedaan door het toevoegen van een -zuurtje-. Ik heb gewone witte azijn gebruikt om precies te zijn heb ik 3 scheutjes erbij te doen, pak daarna een eetlepel, mosterd en daarvan heb ik een kwart eetlepel bij het vlees gedaan. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat de stoofschotel een zeer unieke smaak krijgt door de combinaties van het vlees, de groente, de jus en het zuurtje. Daarna heb ik op het lage pitje nog een half uur totaal laten sudderen zodat het vlees nog malser werd.

Anderhalf uur later heb je een heerlijk stoofpotje.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Ik heb nagedacht voor wat je erbij kan eten en drinken.
Ik heb gekozen om tips te geven voor simpele toevoegingen of een maaltijd.

Simpel:
Je kan kiezen voor brood, je kan natuurlijk gewoon sneetje wit of bruin brood van de supermarkt/ bakker erbij te doen. Ook kan je kiezen voor Turks brood. Dan kan je lekker zoals mijn moeder dat noemde dippen in de stoofschotel of je kan een gewone boterham te beleggen met deze bijzondere stoofschotel

Uitgebreid:
Ik raad om aardappels te koken, misschien nog een beetje jus (niet te veel) erbij te koken met een simpele salade. Een salade van sla, tomaat, ui, met een azijn en een olie. Je kan kiezen voor een simpele slaolie of heerlijke olijfolie.
Als je geen fan bent van aardappels dan raad ik aan om rijst erbij te koken. Maar ik zou zelf bij witte rijst te houden want andere soorten rijst kunnen misschien alles een beetje te zwaar maken

Drankje erbij:
Om de titel bourgondische eer aan te doen zou ik een lekker biertje serveren erbij. Een Westmalle dubbel of Guinness heeft mijn voorkeur, maar ieder heeft zijn smaak. Wijn past ook heerlijk bij het gerecht, dan raad ik een La Palma cabernet sauvignon aan. Alle genoemde drankjes zijn te halen bij een slijterij.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van TimTraas
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top