1. Home
  2. Recepten
  3. Hongaarse keuken
  4. Hangaars Honingkoek ( Mézeskalács)

Hangaars Honingkoek ( Mézeskalács)

Door: Evevica

  • Hongaars, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 26-02-2019

Ingrediënten 4 personen


Benodigheden voor een vierkant bakblik van 23 cm/ 33 cm zijn:

3 eieren
200 gram poedersuiker of basterdsuiker
5 eetlepels bakkershoning
250 g bloem
½, zakje bakpoeder
3 theelepels kaneel
2 theelepels kruidnagelpoeder
geraspte schil van een ½, citroen
100 gram grof gehakte walnoten


Verder heb je nodig


Vierkant bakblik van 23 cm/33 cm

Hangaars Honingkoek ( Mézeskalács)
Hangaars Honingkoek ( Mézeskalács)

In Hongarije maakt men honing vororal van de bloesem can de acaciabomen. De honing hiervan is tamelijk vloeibaar, dues erg geschickt om verwerkt te worden. Honing wordt dan ook veelvuldig bebruikt in koeken. Ook omdat de honing als zoetmiddel gebruikt vooral bij de armere bevolking. 
In elk huis was er ( en is nog) honing te vinden als medicijn , bijvoorbeeld gebruikt in hete lindenthee als medicijn tegen verkoudheid.

In de volksgebruiken gold honing als symbool voor gezondheid en geluk. Op de kermissen waren de honingkoeken in allerlei vorm te koop. Vooral de koeken in de vorm van een hart was in trek bij de jeugd. De jongen gaf het aan zijn meisje als een liefdesverklaring. Deze koeken waren mooi versierd, soms met een spiegeltje in het midden. Nu nog kun je deze koeken kopen maar zonder dat men er meer achter zoekt. 

Dit recept geeft een heel gewone, maar lekkere , uiteraard zoete koek. Deze is heel goed houdbaar.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

De eieren met de suiker goed schuimig roeren. De vloeibare ( eventueel opgewarmde) honing, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder en de citroenschil erdoor roeren. Tenslotte de walnoten ( één eetlepel achterhouden) en de bloem , waarin de bakpoeder vermengd is, toevoegen. Alles goed vermengen.
Het bakblik invetten en met bloem bestrooien. U kunt ook bakpapier in het bakblik gebruiken. Hierin de deegmassa gieten. De overgebleven walnoten er bovenop strooien.
Op 175 graden ongeveer 40-50 minuten bakken. De breinaald moet er droog uitkomen. Deze koek , evenals de meeste Hongaarse koeken, is niet hoog. Net als de Duitse 'Kuchen"is deze ook niet hoger dan 2 - 3 centimeter. De koek tenslotte koud snijden.

Tags

Bron

Jakos Erzsebet



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Evevica
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top