1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Griekse keuken
  5. Griekse aardappels uit de oven

Griekse aardappels uit de oven

Door: TimTraas

  • Grieks, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 09-02-2019

Ingrediënten 2 personen


10 middelgrote aardappels
Flesje citroensap uit de winkel
Olijfolie
Zout
water
Oregano kruiden
Dille kruiden


Verder heb je nodig


Ovenschaal
Aardappelschiller/ aardappelmesje
Eetlepel
Een pollepel
Een maatbeker
Eierwekker / Mobiele telefoon
Ovenhandschoenen (Iets wat je beter niet kan vergeten)

Vers uit de oven

Griekse aardappels uit de oven met de kruiden, olijfolie, citroensap en olie.

Griekse aardappels uit de oven met de kruiden, olijfolie, citroensap en olie.

Ik heb dit recept voor het eerst gegeten in een taverne op Kreta. In Zorbas Taverne van de familie Halabalakis. Yorgos raden mijn dit aan toen ik even genoeg had van rijst. En sinds ik dit gegeten heb, elk jaar als ik naar Kreta ga naar mijn 2de thuis het mooie plekje Analipsis is dit mijn favoriete versie van aardappels. Dankzij de hulp van mensen van de taverne heb ik geleerd dit gerecht succesvol klaar te maken voor vrienden hier in Nederland. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Start door de oven voor te verwarmen ik zet hem meestal tussen de 200 en 230 graden. Daarna ga je de aardappels schillen en je snijdt ze in blokjes schijfjes of partjes. Zorg dat het niet te groot is zodat ze lekker goed gaar kunnen worden.

Pak de ovenschaal. Ik neem altijd een ovenschaal waar je de aardappels goed in kan doen. Verdeel ze goed zorg dat netjes egaal is. Pak dan het flesje citroensap, ik hou van lekker fris en de smaak van de citroen. Ik doe zelf 6 keer een stevige knijp in het flesje verdeeld over de schaal. Ben je niet dol op citroen van hou het dan bij 4 knijpjes van het flesje. Daarna pak je de gedroogde kruiden. Doe 3 theelepels oregano en dille, daarna pak je de zout. Dit is echt zeer persoonlijk. Zelf doe ik maar 2 a 3 snufjes zout.

Daarna de olijfolie. Als je echt precies wilt doen dan pak je de eetlepel. Doe 8 eetlepels olijfolie. Als je denkt dit is niet genoeg doe dan maximaal nog 2 bij. En daarna het water. Vul de maatbeker met 100ml water. Daarna met de pollepel het allemaal door elkaar roeren. En nu kan het de oven in, zet de eierwekker of je mobiele telefoon op 60 minuten.

In de 60 minuten doe ik zelf af en toe een paar keer met de pollepel een beetje roeren in de ovenschaal. Gewoon zodat zeker weet dat alle aardappeltjes de kruiden, de citroensap en olijfolie binnen krijgen.

Na ongeveer 50 minuten€ pak even een vork en prik een paar keer. Voel of de aardappeltjes of ze lekker zacht zijn. Ook moeten ze ondertussen een mooi goudbruin kleurtje hebben gekregen. Niet allemaal, is mijn ervaring. Zijn de aardappeltjes lekker zacht zijn dan kan je de ovenschaal uit de oven halen. Vergeet dan echt niet je ovenhandschoenen!!!

Dan is een kwestie van opscheppen.

Tags, , ,

Serveertip

Als je een fan bent van knoflook kan je zeker een 2 teentjes knoflook er doorheen doen. Ook als je geen fan bent van citroen uit een flesje, dan zou ik 2 verse citroenen nemen en die gewoon uitpersen met de hand. Alleen uitkijken dat de pitjes in de ovenschotel terecht komen.

Zelf zou ik het serveren met Griekse rijst en een Griekse salade. Maar dat is een persoonlijke keuze.

Bron

Een bekend gerecht uit de Griekse keukenDeel dit recept

Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van TimTraas
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top